Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5136313 www.bgdnes.bg

Обама и Оланд искат Русия да се прицели в джихадистите

 

Юнкер: Шенген е в частична кома

11 дни след атентатите в Париж Барак Обама и Франсоа Оланд обявиха на срещата си в Белия дом, че ще продължат заедно борбата срещу джихадистите в Сирия и Ирак, предаде АФП. Двамата призоваха Русия занапред да съсредоточи военните си усилия в разгромяването на “Ислямска държава” (ДАЕШ). Френският президент, който направи първото си посещение в чужбина след атаките, заяви, че Франция няма да се намесва по суша, но ще продължи да оказва помощ на местните сили. Оланд изрази желание Москва да преосмисли подкрепата си за Башар Асад, тъй като той няма място в политическия преход в Сирия. Двамата с Обама обсъдиха и инцидента с турския самолет, като посочиха, че трябва да се избегне ескалацията на напрежението. В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес в Европарламента, че системата на отворени граници в ЕС е в “частична в кома”, а общата валута не може да съществува без нея.

В изказване, посветено на терористичните атаки в Париж, Юнкер помоли националистическите партии в парламента, които твърдят, че договорът от Шенген гарантира “свободно придвижване на джихадисти”, да не смесват нещата.

“Трябва да запазим духа на Шенген. Да, шенгенската система е отчасти в кома. Но тези, които вярват в Европа, трябва да се опитат да вдъхнат нов живот на духа на Шенген. Ако духът напусне сърцата ни, ще загубим повече от Шенген”, призова Юнкер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама