Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5141015 www.bgdnes.bg

Завещание на седмицата: Как Ченалова облече “тогата на протестър”

В понеделник правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ДСБ Радан Кънев ще дават пресконференция. Преди това обаче двамата поискаха обща позиция на реформаторите по темата “Ченалова”.

Вчера министър-председателят отказа да чува дори “Добър ден” откъм съдебната система. И помоли да предадат това на правосъдния министър, който по това време е обсъждал с депутатите реформатори нелепата ситуация.

Реклама

Един съдия, който призна публично, че правораздавал по поръчка, а не по убеждение, ще стане аргумент на цяла политическа сила да формира позиция по недостатъците на съдебната система?

След голямото говорене пред тайните микрофони се появи

усещането за нов вид

“защитен свидетел”,

който в една част от живота си потъпква правилата, но в другата е готов да признае греховете си, за да вземе индулгенция.

Любопитно е партиите, които в момента дават предложения за промяна на съдебната система, дали се интересуват от жертвите на поръчковото ни правораздаване. Как се е променил животът им, изгубили ли са бизнеса си и други житейски дреболии. И имат ли стратегия как да бъдат възмездени.

След историята със записите на двете дами и особено след медийните изяви на съдия Ченалова тази седмица няма да е изненада, ако последват други публични разкаяния на оцапани магистрати, за да получат политическа индулгенция. Моментът е подходящ за препиране на магистратска съвест и запазено място в реформираната съдебна система.

Риалитито от дома на

г-жа Ченалова, в което

Реклама

се включва и кучето,

прерасна от трагедия в комедия и лична саморазправа на съдийката срещу всички, които смята, че я атакуват, и най-вече срещу главния прокурор и председателя на Върховния административен съд.

Тя признава, че е участвала в много такива разговори - за определени решения по определени дела. С една дума, очаквайте продължения на сериала, но вероятно пак режисирани по същия начин - една жена споделя напоително служебните си ядове, а другата отговаря едносрично.

Дали наистина така си общуват тези две каки, както ги нарича Бойко Борисов? Като слушахме тази седмица Ченалова, си мислим, че и тя е имала много за казване, но се е съобразявала къде и пред кого да го направи. Е, сега й дойде моментът и подходящите слушатели.

Днес вече съдийката, с която започна сагата за “гнилите ябълки” в системата, говори така свободно и обвинително, че почваш да се питаш дали пак не изпълнява нечия поръчка. Усещането е за нещо “гнило” и вече договорено, за да се спаси от наказателни дела.

В петък “24 часа” попита политиците защо през последните месеци брулиха “гнилите ябълки” с вувузели, след като днес пият компот от такива плодове. И как така Ченалова се превърна от “гнила ябълка” в чист протестър?

Истина ли е мълвата, че протестърите симпатизират на Върховния касационен съд, а ВКС симпатизира на изявите на Ченалова.

Защото е видно, че тя атакува двама от тримата големи в съдебната власт - Сотир Цацаров и Георги Колев. А като съдия нейните решения, включително по поръчковите дела, за които тя елегантно и дистанцирано днес говори, подлежат на контрол все пак от ВКС. Както и когато делата срещу нея стигнат до най-висшата съдебна инстанция?

Колко ли решения на съдия Ченалова тази най-висша инстанция е потвърдила или отхвърлила?

Ако се сложи финал на първия сезон от сериала “двете каки”, ще стане ясно, че голямата битка в съдебната система е в разгара си. И затова Ченалова удобно облече тогата на протестър.

Изстрелите в София рикошираха чак до Брюксел. Стигна се до обидни сцени, в които правосъдният министър чете пред Висшия съдебен съвет манипулирано от агенция “Медиапул” писмо на анонимен европейски чиновник, а три часа по-късно представителят на Европейската комисия у нас го отрича веднъж, а вчера и говорител на Брюксел го направи втори път.

Министър Христо Иванов поиска пълно разследване на съдържанието на записаните разговори. Това би било сериозно, ако те бяха законни СРС-та и годни да бъдат проверени за автентичност. На всичкото отгоре в записа се говори за догадки спрямо трети лица, което всеки адвокат лесно би оборил като годни в български съд.

Не трябва и да си специалист, за да знаеш, че софтуерът е така напреднал, че може да се получи какъвто искаш диалог - като в нашия случай “едната кака” говори, а “другата кака” слуша. После публично заявява, че присъствието и мълчанието са достоверни.

Казват, че на заседанието на ВСС правосъдният министър бил заявил точния брой на записите - откъде ли знае? Дали има споразумение между Ченалова и протестърите и дали то е за нейното спасяване и “опраскването” като начало на главния прокурор?

Дори съдия Ченалова обаче се разочарова от отказа на президента Плевнелиев да разследва като независима институция нейните разкрития. А самото предложение на шефа на ВКС Лозан Панов противоречи на конституцията, основана на принципа за разделение на трите власти.

Монтескьо може и да се е обърнал тая седмица в гроба си, но най-добре е нашата Лола Монтескьо да анализира откъм сексуалната страна записите на “двете каки”.

Интересно ще бъде в понеделник да се чуе позицията на реформаторите по казуса “Ченалова”. Кое е важно - жертвите на поръчковите правораздавания на съдия Ченалова или осветените от нейното мълчание.

Реклама
Реклама
Реклама