Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145977 www.bgdnes.bg

Юнкер: Визите за Турция може да паднат още през есента на 2016 г.

ЕС може да въведе безвизов режим с Турция още през есента на 2016 г., ако бъдат изпълнени всички критерии, заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата на върха на съюза и Турция в неделя в Брюксел. Основната тема в нея бе миграционната криза.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че първият доклад в рамките на визовата либерализация ще бъде публикуван през март, а през юни 2016 г. Турция ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия.

Давутоглу нарече срещата “нов етап в отношенията” между Анкара и ЕС. След нея обаче много неща останаха неясни. Турция трябва да получи първоначална помощ от 3 млрд. евро, за да подобри положението на 2,2 млн. сирийски бежанци на своя земя. Тя иска също падане на визите и ускоряване на преговорите за членство с ЕС. Конкретните условия, които Анкара трябва да изпълни обаче, не са много ясни. Също така Европа все още не е решила откъде ще бъдат взети средствата. Засега се знае, че Анкара трябва да положи усилия, за да разубеди бежанците да тръгват към Европа, да засили морските патрули и граничните проверки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама