Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5146003 www.bgdnes.bg

Борисов към кметовете: Вдигайте данъци, ще си оправите бюджетите (ОБЗОР)

“Престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструмент, с който може да си оправите бюджетите. Стига популизъм.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на кметовете на дискусия за местната власт и новия програмен период, организирана от сдружение ГЕРБ и фондация “Ханс Зайдел”.

Борисов изброи, че правителството е дало над 0,5 млрд. лв. допълнително за коледни надбавки, увеличение на заплатите на учителите, МВР, отбрана и др.

Реклама

“Абсурдно е метрото в София да продължава да е 50 евроцента, или 1 лев.

Продължаваме да

държим скъпи

градове -

без безработица, с огромни дотации от държавата, за да става по-луксозно, с повече естакади, тунели и да привличаме хора от по-малките населени места към големите. Къде в Европа го има това? Като искаш да живееш във Виена или в Мюнхен, данъците са други.

За малките населени места съм готов да отидем и на нулеви ставки, за да задържим хората там. Но като искаш да си на жълтите павета, да се возиш на метро, да имаш естакади, да живееш на “Витошка”, не може таксата да е като на село. Не е популярно, не е хубаво, на никого не му харесва. Но другото е още по-абсурдно - да дотираме метрото всяка година с 20 млн. лв., за да се возят хората евтино”, заяви Борисов.

Той напомни предложението на правителството за 2% общински данък върху доходите, което беше отхвърлено. Борисов направи експеримент и поиска кметовете, чиито общини имат дългове, да станат и почти всички се изправиха. “Имате дългове, но не си ги събирате, а искате, като дойдете при мен, да ви извадя пари.

Защото искате да

сте готини, добри

Разбирам, но и ние искаме да изглеждаме така. Престанете с популизма. Първите заявки от кметове са за 160 млн. лв.”, каза Борисов. И посъветва кметовете добре да си помислят, преди да отидат при него, защото сега за държавата имало нови предизвикателства - отбрана, служби за сигурност, съоръжения по границата и др. Премиерът предупреди, че ще иска от всеки кмет да се обоснове колко данъци е събрал, и отчете, че до момента

държавата е с

над 2,3 млрд. лв.

Реклама

повече приходи

Борисов посъветва кметовете да внимават с европроектите и обществените поръчки. Той не скри, че очаква тежки финансови корекции от ЕС, защото Европа трябвало отнякъде да намери милиардите евро, гласувани за Африка и Турция заради кризата с бежанците.

“Обществените поръчки - не се изкушавайте. Всичко се наблюдава. Да не дойдете после: “Сгреших, оле, майко.” От една страна, ви наблюдават службите, от друга, Европа. Все някъде ще я закъсате. Затова прозрачно, ясно и чисто. Предупреждавам ви”, отсече Борисов. И подчерта, че в момента България е давана за пример, защото е с под 2% грешки в проектите и е втора по усвояване на евросредства. Накрая се пошегува с кметовете и попита: “Добре ли ви наплаших?”

Премиерът: В комунистически

Китай всичко се плаща,

а тук - с поршета на

протест за винетките!

“В комунистически Китай - там няма нещо, което да не се плаща. 100 км да се движиш по магистрала в Китай струва 10 лв. Там да отидеш до Бургас и да се върнеш са ти 80 лв. А тук за 8 лв. увеличение на винетките на месец се правят протести.

Направили сме 300 км нови магистрали. С поршета на протест! Само да го запалиш поршето, докато вкара бензин в цилиндрите, и е изхарчил 12 лв. А за 8 лв. протестират.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод протестите срещу поскъпването на винетките. Той участва в конференция за перспективите пред местната власт и новия програмен период.

“Обърнете внимание какво става в София - километрични задръствания с по един човек в кола. Ако има статистика средно по колко коли има в едно семейство... И всички ги изкарват сутрин. Да, докато бях кмет, можеше да кажем, че имат основание -

най-младият тролей

беше колкото мен

Много млад и запазен, но минал 40-50 г. Сега всички тролеи са нови, отоплени, климатизирани, красиви. Има нови автобуси, трамваи, метро по всички точки на София. Сега продължаваме и третия лъч”, каза Борисов.

“Защо не изговорим истината такава, каквато е - че само в България има неплатени магистрали и сме ги направили с 10-15% средства от данъкоплатците. И магистралите ще са безплатни. Но едно и също ли е да чистиш 2 две платна от снега от Нова Загора до Сливен и да чистиш 6? Продължаваме да дотираме МРРБ за пътища за малките населени места. Но поне там, като създаваш удобства, лукс, той се плаща. В един самолет, като се качиш - има бизнес класа и обикновена. Като искаш да седиш сам на седалка, ще си платиш по-скъпо”, каза Борисов. (24часа)

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Първо тикетсистема в целия градски
транспорт, после нови тарифи

ДАРИ ИЛКОВА

Местните данъци и такси на софиянци няма да се увеличават през 2016 г. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на въпрос дали ще послуша съвета на премиера Бойко Борисов за увеличение на местните налози.

“В последните години успяваме да защитим бюджет от над 1 млрд. лв. Финансовата рамка за 2016 г. на София, която ще предложим, отново е над 1 млрд. лв. Това се дължи на строгата финансова дисциплина, която спазваме, и на активната политика за привличане на европейски средства. Усилията ни се оценяват от международните рейтингови агенции и София има най-високия възможен кредитен рейтинг”, каза Фандъкова. Тя посочи, че тази година общината е събрала над 30 млн. лв. повече от данъци и такси.

По повод думите на Борисов, че е абсурдно билетчето за метрото да е левче, Фандъкова заяви, че преди да се говори за нова тарифна политика в градския транспорт, трябва да бъде завършена тикетсистемата. В момента тя действа в метрото, трамваите и тролеите. До няколко месеца Центърът за градска мобилност трябва да обяви процедура за свързване на системите и за изграждане на такава в автобусите. “Това е единственият начин да предложим по-гъвкави превозни документи и да стимулираме повече хора да пътуват с градския транспорт”, каза Фандъкова. Тя напомни усилията на общината за обновяване на превозните средства. Тече процедура за покупка на още 110 нови автобуса.

Димитър Николов, кмет на Бургас:

По-висок данък сгради,

но по-ниска такса смет

В Бургас ще има увеличение на данък сгради, но поскъпването ще се компенсира с по-ниска такса смет. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов след думите на премиера Бойко Борисов.

Николов обясни, че все още няма окончателен вариант за новия размер на местните налози. Те ще бъдат представени след седмица.

Той обясни, че някои от областните центрове у нас имат големи задължения и кметовете трябва да направят реформи. Задължение на местната власт е да осигури финансова стабилност на общините, каза Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ. (24часа)

Стефан Радев, кмет на Сливен: Вдигаме такса смет, имаме 25 млн. лв. дълг

Заварих огромна финансова дупка - община Сливен има 25 милиона лева дългове. Това заяви новият кмет на Сливен Стефан Радев на въпрос дали ще приеме съвета на премиера Бойко Борисов за вдигане на местните данъци.

“Приходите от такса смет не могат да покрият разходите. Тя ще бъде увеличена, но ще предложим по-справедливо заплащане спрямо града и селата в общината. Правим и ново зониране. Не е приятно да се вдигат данъците, но това е пътят за финансова дисциплина и да върнем Сливен към растежа”, каза Радев. (24часа)

Реклама
Реклама
Реклама