Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148080 www.bgdnes.bg

Фандъкова: През юни завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до ул. "Сребърна"

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай.

Реклама

"В последните години е видима промяната в системата на градския транспорт като нови транспортни средства, разбира се, водещ е проектът за метрото. Ние продължаваме и той ще бъде ключовият за 2016 година.

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пуснат в експлоатация.

Очакваме около 20 000 нови пътници дневно да се влеят в тази система. В момента около 350 000 души дневно ползват метрото", каза тя.

По думите й в същото време до края на годината започват и подготовката за изграждането на 7 нови метро станции и около 7 километра от третата линия на метрото. "Процедурите са приключени имаме избран доставчик и на трамвай", каза тя и обясни, че за следващата година е заложени 4 нови метро станции до кв. „ Овча Купел” и до кв. „Горна баня” да бъдат започнати.

"Възложила съм на „Метрополитен” да започнат процедурите за избор на изпълнител. СО възлага 20 милиона лева в проекта за бюджет за 2016 година за съфинансирането на метрото, очакваме съфинансирането и от страна на държавата, но основното финансиране това са безвъзмездни европейски средства по ОП "Транспорт"", обясни кметът на СО.

Тя коментира, че продължава и подмяната на наземния транспорт.

"В последните 2 години осигурихме първите от много години 20 нови трамвая, които се движат по линия номер 7 и по бул. „България” в момента тече процедура за закупуване на още 5 изцяло нови трамвая. Очаквам следващата година това да бъде факт и се подготвя и доставката на 28 реновирани швейцарски трамвая", каза Фандъкова.

Реклама
Реклама
Реклама