Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148522 www.bgdnes.bg

САЩ затягат контрола за пътници без визи

Ще се събират данни преди качването на самолета

Белият дом въвежда серия от промени в американската програма за безвизови пътувания след атентатите на 13 ноември в Париж, предаде Ройтерс.

Предвиждат се допълнителни проверки за пътниците от 38 страни по света, на които е позволено да влизат в САЩ без визи.

Реклама

Министерството на вътрешната сигурност настраната ще събира повече информация от пътниците за предишни техни посещения в страни като Сирия и Ирак, представляващи убежище за терористи. Ще бъдат проучени и пилотни програми за събиране на биометрична информация като пръстови отпечатъци от посетителите, пътуващи без визи.

Министерството също така ще поиска от Конгреса допълнителни правомощия, включително властта да налага глоби на чужди авиокомпании, които не сравняват паспортите на пътниците с базата данни. В новите правомощия ще има и изискване посетителите на САЩ да използват паспорти с чипове с данни, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Вашингтон иска също така да разшири и използването на т.нар. програма за предварително прочистване, при която се събират данни на чужди летища. Тя ще позволи на американски служители да събират и преглеждат биометрична информация за пътниците, преди те да са се качили на самолета за САЩ.

Конгресът трябва да приеме съответните закони преди коледните празници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама