Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5293819 www.bgdnes.bg

Убитият митничар Дребчев се целил в поста на шефа си Димитър Толев

Имал конфликти и с местен бизнесмен, който изнасял олио за Албания

Убитият пловдивски митничар Георги Дребчев искал да расте в йерархията и това отприщило конфликти между него и тогавашния му шеф Димитър Толев. Началникът му искал да го остави шофьор, а подчиненият, който обиколил доста отдели,  държал да се издига още. Служителят разказвал, че знае много неща за шефа си и ще ги оповести в удобен момент. На 13 юни 1999 г. той беше застрелян пред дома си в Пловдив.

За напрежението между екзекутирания митничар и шефа му разказа в пловдивския окръжен съд Павлина Папазова, бивш началник на пловдивската митница. Над нея бил Толев в качеството си на ръководител на Регионално управление "Митници". По-късно той стана зам.-шеф на едноименната агенция при управлението на НДСВ.

Реклама

Толев също бе разпитан в съда. Той обясни, че застреляният преди 17 г. служител имал ограничени познания в митническото законодателство. Първо бил шофьор, а през 1994 г. почнал да придовива знания, но в ограничена дейност, например как да се отвори и провери камион.

Попитан от съдия Христо Симидчиев знае ли, че Дребчев  е имал аспирации към поста му, Толев отговори: "Такива работи може да си е сънувал колкото иска".

Бившата началничка на митницата Павлина Папазова пък разказа, че убитият старши митнически инспектор имал амбиции да върви нагоре и това породило конфликти между него и по-големия му шеф.

"На Дребчев не му беше приятно, че Толев не го подкрепя и настояваше той да е шофьор. Споменавал ми е, че знае много неща за него", заяви Папазова пред магистратите. Тя твърди, че подчиненият й бил стриктен, връщал е камиони с нередовни документи.

"От родния град на Дребчев - Съединение, в митницата идваха две фирми - "Готмар" и ИТБ. Първата изнасяше олио за Албания и нейният собственик Георги Тучев създаваше проблеми и упражняваше натиск върху служителите", допълни Папазова. Тя намекна, че между него и убития служител имало конфликти.

Певицата Мърия Гълъбова пък заяви, че Дребчев бил спонсор на албума й и го описа като щедър и добър човек.

На подсъдимата скамейка е Божидар Атанасов, обвинен за физически убиец на митничаря, подпомогнат от Иван Карабелов. За поръчител пък е сочен покойният кмет на Съединение Евгений Маринчешки. Делото продължава с разпити на свидетели.

Реклама
Реклама
Реклама