Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5457677 www.bgdnes.bg

Оправдават Вальо Топлото

Скандалният ексшеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото ще се измъкне чист по обвинението за присвояването на близо 6 млн. лева от проведени обществени поръчки в дружеството, научи "България Днес". Причина за благоприятния развой в съдбата на Топлото е, че най-вероятно Софийският градски съд ще прекрати делото срещу него.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Според защитника на Димитров, адвокат Венцислав Дудоленски, прокуратурата не може да отстрани нарушенията във въпросния обвинителен акт, което ще наложи и прекратяването на процеса. Любопитен се оказа и фактът, че Вальо Топлото ще се радва на свободата си след година. В момента бившият шеф на "Топлофикация" е на топло в затвора в Казичене за 3 години. Той се сдоби с ефективна присъда за екзотичните "представителни разходи" в дружеството, сред които джет, перлено джакузи, скъпи сирена, вино и др. Димитров обаче не си губи времето в зандана. Заради дипломата си на инженер още в началото на годината той е бил назначен като електротехник. Така Димитров ще намали престоя си зад решетките поне с 1/3, тъй като два дни труд се считат за три излежани. При добро поведение, каквото той спазва, дори може да излезе предсрочно. Прогнозите на юристи са дотогава делото за присвоявянето на 6-те млн. да е вече хвърлено в кошчето. През 2009 г. на първа инстанция Валентин Димитров получи 14 години затвор. На втора инстанция обаче той беше оправдан. Върховният съд прецени, че процесът на втора инстанция се е развил в погрешна посока, като е опорочено участието на вещо лице в процеса. Експертът, който е трябвало да даде становище по технологията на проведените обществени поръчки, е бил необективен и предубеден. Той е бил назначен от съда по препоръка на един от адвокатите на подсъдимите, като преди това защитникът се е срещал с него и го е помолил да поеме случая. Съдиите смятат, че Валентин Димитров заедно с другите подсъдими в процеса, които са били в управата на дружеството, съзнателно са пренебрегнали Закона за обществените поръчки (ЗОП), което е позволило да се облагодетелстват с пари на дружеството. Били назначени нови експерти, които обаче установили, че Топлото и компания са действали по правилата, наложени от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Доставчикът е бил одобрен от тях и заради това не е било необходимо да се обявява обществена поръчка по Закона за обществените поръчки. През март т.г. Димитров пък беше оправдан и по две обвинения за валутни престъпления, тъй като след промените в Наказателния кодекс от 2015 г. деянията вече не представлявали престъпления. От него се търсеше отговорност за това, че между 1999 и 2003 г. е предоставял кредити в Австрия. Другото обвинение, по което той беше оправдан, е, че като управител на фирма ПРО МАРК ЕООД не е декларирал пред БНБ множество сделки на стойност 8 млн. евро. В момента срещу Топлото остана само едно висящо дело за пране на пари, по което той също може да се измъкне.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама