Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5460116 www.bgdnes.bg

Изяждат най-големия лимон

"Ще нарежем лимона и ще го изядем! Много добре мезе е. Не е кисел, колкото обикновените, защото e хибрид между лимон и грейпфрут. Винаги когато отрежем реколтата, я изяждаме със семейството."
Това каза пред "България Днес" Спас Чобанов от пловдивското село Кадиево, който е отгледал лимон, достоен за "Гинес". Плодът тежи цели 990 грама.
"Занимавам се с лимони от 35 години. Тъстът ме запали. Той ми показа някои тънкости", обясни Чобанов, който 30 години е правил стелки за обувки.
Той твърди, че лимон гигант се отглежда с любов и работа. Плодът изисквал и много грижи. През лятото Чобанов вади дърветата на двора, а през прибира в дома си.
"Лимоните са капризни. Искат много светлина. Растенията издържат до минус 1 градус. Затова като застудее, ги вкарвам вкъщи. Лимоните имат нужда и от често поливане. Няма как да растението да даде хубав плод, ако не се грижиш постоянно за него. Понякога чистя по половин час въшки от листата", категоричен е 55-годишният мъж.
Дървото, което е дало плода, е на 15 години. То е дало още три лимона. Те са с нормални размери за разлика от тежащия почти килограм.
"С всяка изминала година дървото даваше взе по-големи и по-големи лимони. Така че имах съмнение, че може да роди някакъв гигант. Догодина очаквам да даде плод над килограм", разказа Чобанов.
Преди майсторът давал семена на приятели, но спрял, защото те не можели да се грижат за дърветата.
"Връщат ми саксиите с опадали листа. Плачеше ми се, като ги видя. Бяха ги унищожили. Затова се зарекох повече на никой да не давам", каза още притежателят на лимона, достоен за "Гинес".
Преди време Чобанов е гледал и портокали, но се отказал. Сега се грижи само за няколко дръвчета лимони. На откритата тераса в дома му гледа гугутки.
"Те са ми голяма страст - признава Чобанов. - Няма такива сладкопойни звуци като техните."
Въпреки че е много голям, българският лимон е пет пъти по-малък от най-големия в света. Плодът рекордьор е отгледан в Израел през 2003 години, тежестта му е 5,265 килограма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама