Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5470608 www.bgdnes.bg

Вуйчото на прегазения Ангел от Катуница: Тръгваме с рокерите към Раднево!

"Безспорно и самоотвержено подкрепяме рокерите, които тръгват на бунт към Раднево. С тях сме, ако се наложи. Такива са настроенията на повечето хора в Катуница, защото ситуацията е аналогична като нашата с Цар Киро от 2011 година. Вече се коментира да действаме."

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".


Това разкри ексклузивно пред "България Днес" Веселин Христов - вуйчото на прегазения 19-годишен Ангел от Катуница. Той се чувства съпричастен към българите от Раднево, които бяха клани от мургавите вандали на пътя, след като колите им се засекли.
Инцидентът в Раднево разбуни духовете в понеделник, когато се стигна до кървавото меле. Кола с българи отнела предимството на автомобил, тъпкан с роми. След плеяда от псувни и закани мургавите агресори слезли от колата и заритали българите. Към тях се присъединили орда въоръжени до зъби цигани и тримата българи бяха клани и бити почти до смърт.
Най-сериозно пострадал е 29-годишният Живко, който е намушкан в гърба и белият му дроб е накълцан. Другите двама - Георги и Цветомир, са със счупени черепи и челюсти. Последваха обвинения срещу циганите за опит за убийство, но това ни най-малко не изплаши катуна. Озверели като животни, мургави бабаити се опитаха да се опълчат на протестиращите жители от Раднево, които въстанаха срещу издевателствата на ромите, въоръжени с ножове, колове и мотики.
В сряда сутринта рокери от цяла България обявиха, че ще се присъединят към протестиращите жители на Раднево, които се вдигнаха на бунт срещу беззаконието. Същите мотористи бяха активни поддръжници на българите от Катуница, които през 2011 година се изправиха срещу ромската фамилия на Цар Киро, която тормозела местните. 1500 рокери се отправиха към Катуница от Сопот и се опълчиха срещу фамилията Рашкови. Повод за размириците бе нелепата смърт на 19-годишния Ангел Петров. Той бе премазан нарочно от микробус, а най-добрият му приятел Павел издъхна, след като стана очевидец на инцидента.
Според близките на загиналия Ангел смъртта му е била поръчана от Цар Киро заради дългогодишна семейна вражда с близките на момчето.
Въстанието в Катуница продължи с дни, като бяха подпалени къщи и се стигна до извънредна ситуация. С помощта на рокерите и намесата на властите Рашкови бяха изритани от Катуница и до ден днешен не смеят да припарят в бунтарското село.
"Явно така трябва да се случи и в Раднево. Уверявам ви, държавата едва ли ще направи нещо, за да махне наглите роми. Затова сме съпричастни, защото знаем, че без Цар Киро и компания в момента живеем спокойно", категоричен е почерненият вуйчо на Ангел, който е съпричастен с пострадалите от Раднево. Той и съселяните му са готови да се присъединят към бунта срещу циганите. "Не само защото рокерите ни подкрепиха тогава, но и защото до ден днешен идват да почетат паметта на двете дечица, които загубихме. Всяка година футболни агитки и мотористи идват на помените и инициативите, които провеждаме, за да си спомним за Ангел и Павел", разкрива още Веселин Христов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама