Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471818 www.bgdnes.bg

Заместникът на Кунева Димитър Танев: Радан пропиля всичките си шансове. Зад воя на ДСБ срещу Горанов прозира лобизъм

Владислав Горанов е прав за пенсиите и вади горещите кестени, докато Калфин мълчи и чака

Със зам.-председателя на Движение България на гражданите разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Реклама

- Като зам.-председател на бюджетната комисия на Народното събрание как ще коментирате, г-н Танев, предложението на финансовия министър за пенсионните фондове? Много българи го тълкуват като национализиране на парите от втория стълб, където от години си правят вноски. А накрая всичко се изливало някъде заедно.

- Дебатът за пенсионното осугиуряване е много навременен и той наистина трябва да се проведе, защото буквално след няколко години системата ще трябва да изплаща първите пенсии и ние трябва да сме наясно отгосно стабилността на системата и възможността на пенсионните фондове да отговорят на обществените очаквания, които са налице. Така че аз вярвам на законопроекта, който е оповестен от Министерството на финансите като нещо много положително, като начало на дебат. В по-голямата си част - около 80% от текстовете, касаят управлението на пенсионните фондове, касае възможността да се въведат критерии за хората, които ги управляват, касаят процесите в самите фондове, управлението на риска и вътрешния контрол, системите за надеждна информация, и по портфейла, който емитират пенсионните фондове. Става въпрос за възможността да се ограничат всички свързани дружества - онова, което беше причината за фалита на КТБ. Така че в голямата си част аз изключително приветствам това, че този дебат е отворен и е навременен. Това, че го повдига министърът на финансите, а не социалният, е е обезпокоително. Защото това е въпрос на цялостна политика на пенсионната реформа. А министърът на финансите вади горещи кестени, защото какво наблюдаваме? Социалният министър стои, очаква или критикува предложенията, вместо да се свика тристранният съвет, на който да бъдат обсъдени въпросите и да се каже има ли проблеми, или няма.

- Защо обаче част от парламентарната група на Реформаторския блок - ДСБ и Гражданският съвет се противопоставиха на предложението на финансовия министър?

- Защото остава впечатлението, че единствената промяна, която се прави, е едва ли не някаква национализация на втория стълб. Всъщност големите промени са свързани с управлението на пенсионните фондове, за много по-голямата им прозрачност. В тази връзка за мен е доста смущаваща реакцията на нашите колеги, които вчера направиха пресконференция и направиха доста истерични изявления, които ги приемам по-скоро като проява на самоцелна опозиционност. Бих казал, че тяхното предложение законопроектът въобще да не се гледа, показва сянка на лобизъм. Защото какво по-добро има от това да видим какво става в пенсионните фондове и ако има механизъм да бъде подобрено управлението им, това да се случи колкото се може по-бързо? Ако има проблемни текстове, и то именно във връзка с изплащането на пенсиите, те могат да се променят, но в никакъв случай не трябва да бъде оставена възможността управлението на пенсионните фондове, сигурността на парите на българския гражданин да бъде оставен, без да се обсъди.

- Ще коментирате ли думите на Радан Кънев в Брюксел, че Реформаторският блок повече няма да се яви заедно на избори?

- За мен това е поредната кал, която се хвърля върху блока. Ние от 2 г. слушаме за нарушено доверие, за липса на единство, но не виждаме адекватна реакция - стоиш си вътре в блока, говориш против него и нанасяш негативи на силата, която те е издигнала и те е излъчила. Той имаше всички шансове още от самото начало да покаже, че може да лидерства в блока, но той ги проигра всичките. Знаете, той беше излъчен и за говорител. Ше има ли нов проект, няма ли да има? Ако ще има, да си го обявява. Защо да хвърляш кал върху блока, върху десния избирател, за когото знаете, че единството е основното и не бива да го разклащаме в никакъв случай. Ако някой е решил да прави собствен проект, то очевидно той няма сили. От какво се уплаши? От липса на подкрепа ли, от номинацията на Найден Зеленогорски ли, не зная. Но за мен това е поредната неадекватна реакция.

Реклама
Реклама
Реклама