Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5473940 www.bgdnes.bg

Калфин и 10 депутати четат "Историята" на Паисий

Иво АНГЕЛОВ
Борислав РАДОСЛАВОВ

Черновата на "История славянобългарска" се съхранява и е достъпна за всички в Зографския манастир на Атон (Света гора).


Това заяви пред "България Днес" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Реклама


"Всички, които искат да видят българската светиня, могат да го направят. Тя се намира в библиотеката на нашата света обител и очаква всички, които имат желание да четат и да я видят. Сам се убедих в това при последното ми посещение в Атон през 2010 г.", заяви шефът на НИМ.


В Националния исторически музей в София се съхранява т.нар. белова на творението на Паисий Хилендарски.


"Тя беше донесена тук от роднини на Паисий от Самоков. Монахът е успял да се добере до там и освен това е оставил в наследство 718 гроша, две черги и различни принадлежности", обясни още проф. Димитров.


Вчера вицепремиерът Ивайло Калфин и 10 български депутати пристигнаха в Зографския манастир. Гостуването им е за празника на светата обител - 6 май, когато се почита закрилникът на храма свети Георги Победоносец.
В поклонническата група са Евгени Стоев и Маноил Манев (ГЕРБ), Васил Антонов (БСП), Йордан Цонев и Камен Костадинов (ДПС), Мартин Димитров (Реформаторския блок), Николай Александров ("Атака"), Искрен Веселинов ("Патриотичен фронт"), Иван Иванов (АБВ) и Мартин Иванов ("Коалиция без цензура").


Народните представители ще спят в обикновени стаи, ще сядат на трапеза с постна храна и ще могат да зареждат мобилните си телефони само на едно място в манастира, тъй като използването на електричество е ограничено.


"За първи път гостувам в Атон, но, честно казано, не изпитвам някакви притеснения. Аз съм стар планинар и съм свикнал на лишения, така че няма да се чувствам некомфортно", коментира пред "България Днес" депутатът Искрен Веселинов. Той призна, че приема цялото пътуване като едно духовно пречистване и ще му се наслади.


"Не ме тревожи и липсата на месо. Тъкмо ще мога да се храня с по-лека храна и така ще се пречистя", каза още народният представител, който през повечето време в Света гора ще бъде с изключен телефон.

Реклама
Реклама
Реклама