Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5532838 www.bgdnes.bg

Букурещ заповядва ареста на Брендо

Заповед за арест на Евелин Банев-Брендо е издал съдът в Букурещ, научи "България Днес". Румънските магистрати вземат решението веднага след произнасяне на осъдителна присъда срещу „кокаиновият крал“. Банев получи 14 години затвор като ръководител на престъпна група за наркотрафик. Тя все още не е влязла в сила, но произнасянето й е достатъчно основание румънските власти да поискат за пореден път екстрадицията на Брендо.
До произнасянето на присъдата Банев се издирваше в цял свят единствено от Интерпол. Присъствието на Брендо сред лицата с червени бюлетини така и не стана повод за задържането му от МВР. В резултат наркобосът месеци наред необезпокоявано се разхожда из София.
"При нас все още няма официална информация за издадената в сряда присъда. Предполагам, че ще трябват няколко дни, за да се придвижат документите за арест. След пристигането им искането веднага ще бъде внесено в съда", обявиха пред "България Днес" от Софийската градска прокуратура.


Делото срещу Евелин Банев е внесено в съда през 2014 г. от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Той е обвинен, че с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба над 50 кг кокаин. Сделката е извършена през 2012 г., а доставчик на дрогата е дясната ръка на Брендо - Радослав Атанасов-Радето. Самата доставка е уговорена от Евелин Банев на срещу в Атина с румънски мафиоти. С помощта на гръцки ченгета разговорите са записани. Така става ясно, че кокаинът е част от по-голяма пратка, доставена от Колумбия към Европа по едно от най-използваните морски трасета на Банев. За да го достави с кораб до пристанище Констанца, Брендо поискал 6 млн. евро в куфари с дребни банкноти.
По време на самото дело е разпитан и доставчикът на кокаина Радослав Атанасов-Радето, който е изпратен в Букурещ от Италия. Според румънски медии дясната ръка на Брендо разказва пълните детайли за цялата схема. В замяна на помощта си към румънската прокуратура присъдата му е намалена от шест на четири години и половина.
Прихванатите детайли при акцията позволяват на румънските ченгета да проследят пратката до Букурещ. Няколко месеца след арестите прокуратурата в Румъния поиска за първи път екстрадицията му, но Софийският градски съд отказва.
През февруари 2014 година има втори опит. Първата инстанция позволява Банев да бъде предаден на румънските власти. Прокуратурата и адвокатите на Брендо протестират определението на съда и втората инстанция - апелативният съд отказва да прати Банев в Румъния заради формални пропуски в документите за искането от Букурещ. По неофициална информация решението е взето след оказан натиск от високопоставен шеф в МВР. Твърди се, че висшето ченге и Банев са сключили сделка. В замяна на информация срещу конкурентите му се осигурява защита. Малко по-късно "по сигнал на българските служби" във Франция са задържани 1,5 тона кокаин, скрити в гуми на камиони, връщащи се от ралито "Париж - Дакар". Тогава лично главният секретар на МВР Светлозар Лазаров опита да внуши, че дрогата е свързана с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, чиято автокъща бе показно обискирана. Впоследствие бомбастичните твърдения така и не са потвърдиха. Още докато течеше скандалът с Алексиев, от МВР изтекоха справки, от които стана ясно, че оперативните работници са били "натискани" от началниците си да го свържат със заловения във Франция кокаин. 

Разследват го и за убийство

Освен делото за наркотрафик срещу Брендо в Букурещ се води и разследване за убийство на румънски полицай. Смъртта на ченгето под прикритие Спиридон Джордже също е свързана с дрога. Според публикации в румънски медии Джордже успява да се внедри в международна група за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа, сред чиито босове се твърди, че е и Брендо. След десетки срещи между него и Банев е заловена пратка от 1200 кг кокаин в Одеса. Малко след това Джордже е намерен отровен край село Българево до Каварна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама