Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5545031 www.bgdnes.bg

Баретата излиза чист като сълза. Специализираният наказателен съд работи неуспешно

Златомир Иванов казва чао на Темида, не бил тартор на зловеща наркобанда

Златко Баретата не е тартор на зловеща банда, заливала София, Казанлък и Южното Черноморие с наркотици. Това бе решението на Специализирания наказателен съд, който въпреки желанието си не успя да осъди Златомир Иванов като ръководител на престъпна група, за която прокуратурата твърдеше, че контролирала наркопазара от октомври 2011 г. до 29 януари 2013 г. Заедно с прословутия ъндърграунд герой бяха оправдани и дясната му ръка Ивайло Борисов-Ториното, който се прочу като шеф на гардовете, които пребиха спортист и приятелката му на Околовръстното, както и Златко Гочев - Златко Малкия. Скромни присъди от 3 до 6 години получиха останалите шестима от компанията на Баретата, за които не успя да се докаже, че са били част от организирана престъпна група, а само, че са разпространявали наркотици. Решението на магистратите не се оказва изненада, тъй като още от самото начало на процеса юристи коментираха, че той е съшит с бели конци и доказателства няма.


Цялото обвинение се крепеше на три доста разклатени стълба. Първият бяха показанията на Росен Драгнев-Капитана, който заради враждата си със Златко подшушнал на ченгетата, че той дърпал конците на пазара на наркотици, без да посочи подробности. Вторият бяха думите на анонимен свидетел, които защитата бързо опроверга. Тайният коз на прокуратурата твърдял, че в края на 2011 г. охранителна фирма на Баретата започнала да сключва десетки договори за охрана в култови заведения както в столицата, така и по Черноморието. Това довело и до преговори на Иванов с Митьо Очите, който по това време излежавал присъда в затвора в Белене. Оттам тръгнала и идеята за навлизане на наркопазара посредством сключване на договори с охранителната фирма. Уговорката и схемата били прости. Във въпросните заведения трябвало да бъдат допускани само дилъри на Златко Баретата, като част от печалбите се отделяли за несебърския бос. Освен че думите на тайния свидетел не бяха подкрепени от никакви други доказателства, самият Димитър Желязков-Очите се закле пред съда, че не бил виждал Баретата от 15 г. Той бе изтъкнал, че няма как да се е договарял със Златко, тъй като по това време е бил на топло в Белене.

Реклама


Последният стълб, който също се сгромоляса, бяха намерените наркотици в дома и пощенската кутия на Добромир Добрев в Казанлък. Прокуратурата обаче не можа да докаже, че дрогата се продавала под ръководството на Баретата и била част от пласмента на бандата. Затова Добрев отнесе 6 г. зандан, но само за разпространение, което е извършвал сам. Това всъщност представлява резултатът от две години разследване и десетки съдебни заседание.
Благоприятният развой в съдбата на Баретата не спира дотук. Преди седмица ВКС го осъди окончателно на 6,5 г. затвор по прословутото дело "Фирмата" като шеф на банда за наркотрафик. Иванов няма да влезе в затвора, тъй като вече е изкарал присъдата си под домашен арест. Той не би трябвало да търка нара, ако при изчисляването на наказанието му се има предвид тълкувателно решение №1 от 2010 г. на ВКС. Според него по всички неприключили наказателни дела към 14 април 2009 г. всеки ден под домашен арест на осъдения се приспада като 1 ден в затвора. Златко е арестуван от агенти на ДАНС на 6 февруари 2009 г. Обвинен е като тартор на групировката, което не се доказа. На 28 януари 2010 г. мярката му за неотклонение е променена от задържане под стража в домашен арест. Изтърпява я до 20 май 2016 г., когато ВКС го осъди, т.е. 8 г. и 3 месеца до днес.

 Чака го операция в чужбина

След като бе оправдан, Баретата ще може вече да отиде в чужбина, където да си направи жизненоважна операция на крака. Наркобосът го закъса с левия крайник след стрелбата по него в края на януари 2013 г. Въпреки редицата операции медиците не успели да възстановят прекъснатия нерв на левия крак на подземния бос. Заради болежките Иванов накуцва и ходи с бастун. Рехабилитациите не давали резултат, крайникът се е скъсил и започнал да изсъхва, като прогнозите на лекарите не били никак оптимистични, споделят близки до Баретата. Най-вероятно вече ще му бъде позволено да напусне страната.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама