Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5666482 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Чака ни година на паламуда

Край Тюленово се появиха първите дребни циганки

Година на изобилие от паламуд вещаят рибари от Шабла. Те вече са уловили първите дребни циганки, които се очаква да нараснат до кило през есента, когато пасажите слизат на юг.

Малките паламудчета, наричани циганки, за последно се появиха масово през 2000 г. Тогава дребни като тиквени семки екземпляри бяха уловени на чепарета за сафрид на естакадата в Шкорпиловци. Щом люпилото е тук, ще има много паламуд, заяви тогава риболовният пророк Агоп Агопов. И през есента в Созопол деликатесната риба, която е братовчед на рибата тон, стигна до 1,300 кг и цена от 3 лева за парче.

Реклама

За последно по-масово нашествие на паламуд имаше през 2012 г. Тогава този хищник се конкурираше с лефера, едрите паламуди обаче гонеха по-дребните чернокопи, които масово влизаха в пристанищата и бяха подложени на унищожение на плувка. През цялата есен варненци вадеха по 40-50 чернокопа на нощ на кея на Морската гара.

Ихтиолозите още не са установили

кога годината

е паламудена,

и кога - не

В Турция бяха маркирали отделни пасажи, но според научния сътрудник от Института по океанология Виолин Райков до конкретни изводи така и не се е стигнало.

Интересна теория има писателят рибар от Ахтопол Георги Долапчиев. Според него големите 6-килограмови паламуди майки, наричани туруци, се отправят напролет към бреговете на Кавказ, тъй като там реките носят много хранителни вещества за новоизлюпените паламудчета. После рибите отиват към Крим и наесен част от тях се връщат по нашия бряг на път за Мраморно море. По-едрите риби обаче тръгват обратно покрай Сухуми и турския бряг.

Пасажите от паламуд се ловят най-успешно

с мрежи, наречени

фустанели, или

с чепарета

с големи куки и черни пера, които се влачат от лодки. Често паламудите вземат жертви сред рибарите, тъй като понякога се набиват с тонове в мрежите и потапят лодките.

В последните години по-големите аристократи на риболова ловят с воблери от по 20 лева, което излиза доста скъпо предвид факта, че паламудите са мощни и яки риби и често късат поводите.

Тази риба не влиза в пристанищата, но има два случая на уловени екземпляри на морски червей и на мида на варненския вълнолом и на буната на “Ривиера”.

Реклама

По 10 кг сафрид на вечер край Шабла

Затоплянето на морето подгони пасажите с едър сафрид на север. В момента тази риба е масова край скалите на Шабла и по-точно преди рибарското селище на едноименния нос. От местността Мартината до рибарското селище преди фара всяко удобно място дава поне по 10 кг сафрид на вечер.

Известният варненски риболовец Тодор Тодоров е щедър на съвети как да се лови по стръмния бряг.

“Задължително е да бъде осветен определен участък във водата и чепарето да се хвърля край него. Но не в светлата, а в тъмната част. Сафридът се крие там, за да атакува дребосъците, които автоматично се събират в светлото петно. Чепарето трябва да се влачи покрай него. Обикновено тук дълбочините са около 10-15 м и затова не трябва да се слагат повече от 12 куки. Задължително е над чепарето да има здрав вирбел и над него 30- грамова коркова тапа със светеща ампула. Над нея се слага ограничител, така че куките да слизат поне на 10 м дълбочина. Под чепарето се слага 30-рамово олово”, обяснява Тодоров.

Той твърди, че чепаретата се пълнят със сафрид при всяко замятане.

Другият вариант е да се направи миничепаре с три куки 9-и номер през 30 см, но без перушини, с 15-20-грамова светеща плувка. На куките се слагат морски червеи, които обаче трябва да са нанизани откъм главата през рамото на куката, защото сафридът умело измъква целия червей, без да се хване. Този риболов също е успешен на Тюленово.

Преди да се атакува брегът на Шабла обаче, е добре да се следят прогнозите за вятъра, защото там брегът е открит и много лесно и бързо вдига голяма вълна.

Огромни кефали късат такъми

Мъртвото за риболов време по морето от 15 юли до 15 август, известно като мараджилък, е най-тягостно за варненци. В този период сафридът изчезва на север и само единични бройки се хващат нощно време на вълнолома. Кефалите също се оттеглят навътре на хладина и трудно се достигат през деня. Шансът за улов е само на разсъмване, и то за съвсем кратко време - преди слънцето да напече.

Затова най-големите майстори търсят дълбоки места с постоянна температура, за да ловят кефал, платерина и илария. Известни са “фурнаджиите” от “Аспарухово”, които газят до шия в новия канал и ловят на плувка. Наричат ги така, защото всеки ден поне една цяла фурна с хляб се изсипва на мястото за ловене в найлонови мрежи. Лови се с дълъг телескоп и много малка плувка, защото в топлото кефаловите риби пипат едва-едва.

Клечащите на варненския вълнолом пък от м. г. измислиха нови методи. Те също хвърлят гаци с хляб и дори вече слагат аромати за шарани в тях. Лови се на дъното на морски червей с фини плувки и директни телескопи. Новото изобретение обаче е в стръвта. Оказва се, че в мараджилъка кефалите кълват на белена скарида и дори на парчета сланина. Не посягат въобще към морския червей, макар че той би трябвало да е класическата стръв.

Тази седмица пасаж от 3-килограмови кефали накъса такъмите на постоянните 5-има абонати на кея, но никой не извади нито една риба. Оказа се, че тънките поводи не вършат работа. Монтажът на по-дебело влакно пък кара кефалите да заобикалят стръвта.

Видри разгониха бракониерите от Струма

Стадо видри провали всички бракониерски опити за улов на мряна и кефал около Бобошево. Слепи кошове бяха направени на парцали от завърналите се т.г. видри. Хищниците дори атакуваха хванатите през нощта кефали по метода на завързването на храстите на влакно с кука и рибка. На дреп станаха и любимите през последните години парашути, които биват разкъсвани от видрите.

“Миналата година нямаше сякаш видри. По-предното лято бяха пробили металния ми живарник със зъби и бяха измъкнали всичката риба. Това лято пък просто рибата не кълве, защото видрите постоянно шарят и я атакуват. Това е най-лошият ми юли на Струма от 30 г. насам”, оплака се Павлин Петков от София.

Реклама
Реклама
Реклама