Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5668019 www.bgdnes.bg

Ботев снима филм за Вазов

Тв водещ играе писателя, уредничка в музей е баба Илийца

Борислав РАДОСЛАВОВ

Христо Ботев снима филм за Иван Вазов!


Макар да звучи нереално, това е самата истина. Режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на гениалния поет революционер при възстановките на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг, работи по новия си проект "Българин да се наричам".


След филмите за Христо Ботев, цар Борис III, Софроний Врачански и Алеко Константинов създателят на платформата "НЕзабравимата България" работи по поредния 45-минутен възрожденски видеоурок, посветен на патриарха на българската литература.

Реклама


Снимките са на уникалния туристически комплекс "Дядо Йоцо" край село Очин дол в Искърското дефиле. Той най-точно отговаря на мястото, от което незрящият Вазов герой възторжено приветства нова България. Тук родолюбивият българин Огнян Петров е изградил паметник на непреходния герой заедно с механа и хотелска част.


"Филмът е насочен най-вече към децата. Да разберат онзи човек, който жадуваше да види българското, да му се порадва. Който с шапка в ръка поздравяваше нова България. Когато заснемем лентата, ще продължим да обикаляме в училища и читалища в цяла България, за да преподаваме този 45-минутен урок по родолюбие", сподели пред "България Днес" Искрен Красимиров.


Освен "Дядо Йоцо" във филма се възражда и интересът към друга емблематична творба на Вазов - "Една българка". Ролята на баба Илийца е поверена на будната и родолюбива врачанка Недка Димитрова - уредник на Етнографския музей в града на Ботев.


Ролята на самия Иван Вазов е поетът от бившия водещ на новините по БНТ Златимир Йочев. "Той ще играе и младия, и стария Вазов. Така че задачата му никак не е лека", разкри пред вестника режисьорът на лентата.


Амбицията на патриотите от проекта "НЕзабравимата България" е скоро да бъде създаден цялостен видеокаталог, посветен на националните ни светини, като следващата година е заплануван филм за Апостола на свободата Васил Левски.

Реклама
Реклама
Реклама