Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5671218 www.bgdnes.bg

Запалиха имението на Баневи в “Бояна”, щетите за 1 милион лева (обзор)

Двама мъже с качулки нахлуха в имението на Николай и Евгения Баневи в столичния кв. “Бояна”, хвърлиха шише от веро със запалителна течност и опожариха хола им.

Атаката в дома на Баневи на ул. “Невена Коканова” 8, който е в съседство с киноцентъра “Бояна”, станала между 2,30-3,30 ч в нощта срещу понеделник, разказаха пред “24 часа” гардове на фамилията, които са изгледали действията на бандитите на записите от охранителните камери. Предполага се, че злосторниците са влезли през задната ограда на имението, която граничи с гора. Те със сигурност не са минали през триметровата ограда на резиденцията, която е разположена край централния вход, смятат охранителите.

Реклама

От записите се виждало още, че бандитите

проникнали в

имението през

трапезарията

Завъртели две охранителни камери нагоре и хвърлили шише от веро, което в рамките на секунди се възпламенило. Забелязвало се, че един от подпалвачите носи оръжие.

Според гард на Баневи, който преди години е бил част от родните спецслужби, най-вероятно запалителната течност е била коктейл от веро, бензин и лепило, за да се получи по-бърз ефект.

За палежа пръв разбрал дежурен охранител по време на обход. Той забелязал дим и усетил остра задушлива миризма. Въпреки че алармите за тревога не се били включили, охранителят звъннал на тел. 112.

Според огнеборци сигналът бил подаден в 6,22 ч. На място дошли три пожарни коли и полицаи. Пламъците били потушени за около 20 минути.

“Огънят е унищожил хола на семейство Баневи.

Изгорели са

Реклама

скъпи картини,

дивани и мебели

Щетите са за над 1 млн. лв.”, каза близък на фамилията. Заради късния час очевидци на нападението не е имало.

В нощта срещу понеделник фамилията не е била в къщата си. Вероятно бандитите са знаели и затова са избрали момента да нападнат имота им. Евгения и съпругът ѝ били по работа в курортния комплекс “Русалка”.

“По една случайност бяхме в “Русалка”, защото имахме чужденци на посещение. Предполага се, че ако вътре е имало спящ човек, е нямало да оживее”, каза пред “Блиц” Евгения Банева и добави, че преди 4-5 дни неизвестен мъжки глас ѝ се обадил по телефона. “Поиска ми 500 000 евро, а като отказах да му ги платя, чух: “Събирайте пари за нови мебели.”

Тя твърди, че човекът, който поръчва атаките срещу семейството ѝ се ползва с чадър от най-високо ниво, а мотивът бил един-единствен – пари.

От СДВР заявиха, че още е рано за версии. Случаят се разследва от 6-о РПУ, а Баневи ще могат да споделят подозренията си с разследващите.

До вчера до обяд семейството не се беше прибрало в София. Резиденцията им се намира близо до къщата на шефа на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Фамилията била недолюбвана от съседите си, каза местен охранител.

Хора от квартала разказаха, че големите огради на имението на Баневи не са препятствие за бандити, тъй като много лесно се прескачали.

“Чувал съм,

че Банев не дава

много пари за

охрана

и повечето от гардовете му са пенсионери. Преди ходеше с 5-6 души охрана след себе си, а сега дори и сам кара колата”, каза човек от квартала.

Това не е първото покушение срещу имот на фамилията. През ноември м.г. офис на туристическата им фирма на бул. “Витоша” 103 в София посред бял ден бе нападнат с пиратки. При инцидента нямаше ранени, две служителки се разминаха с уплаха. За атаката беше задържан професионалният ММА боец Бранко Бабачев. Не е ясно обаче какво стана с разследването. Идосега няма информация Бабачев да е бил даден на съд.

Разнороден е

бизнесът на

Николай Банев

през годините

През 1996 г. той взема заем от 3,5 млн. долара от чешката “Форестинвест” и участва в масовата приватизация с фирмата си “АКБ Форес”.

Купува чрез него химическият завод “Полимери” в Девня и “Русалка холидейз”, която е собственик на морския курорт “Русалка Елит”, резиденция “Созопол” и ред хотели и къмпинги в планината и на Черноморското крайбрежие.

Николай Банев участва като собственик още в над 10 фирми с различен предмет на дейност.

През 2012 г. химическият завод “Полимери” бе обявен в неплатежоспособност и бе открита процедура по несъстоятелност от Варненския окръжен съд. Формално поводът за несъстоятелността бе дълг от 36 хил. лв. към Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Имената на Николай Банев и съпругата му Евгения Банева бяха сред първите на българи, излезли в аферата “Панама пейпърс”.

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от “Зюддойче цайтунг” и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

“Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнeсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики, коментира тогава за “24 часа” Евгения Банева.

Реклама
Реклама
Реклама