Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5671869 www.bgdnes.bg

"168 часа": "Красив роман е любовта" посветена на Жозефин Бекер

Първият ни радиоговорител Петър Витанов имал връзка с известната певица. Въпреки че е репресиран, през 1967 г. доказва в съда, че е автор на безсмъртния шлагер

Любимият градски шлагер "Красив роман е любовта" е бил посветен на суперзвездата от 30-те години Жозефин Бекер. Този неизвестен до момента факт разкри пред "168 часа" Божидар Витанов, син на първия наш радиоговорител Петър Витанов.

Реклама

Неговият баща е автор на текста на песента и докато учел в Италия, се е запознал със световноизвестната танцьорка, певица и актриса. Тя е само на 16 години, когато през 1925 г. пресича океана и идва в Европа. Родена като Фрида Джозефин Макдоналд, във Франция тя става популярна като Жозефин Бекер, а с вариететните си представления завладява и същевременно скандализира публиката на Стария континент. Наричана още Черната перла и Бронзовата Венера Бекер се превръща в истински световен секссимвол. Любопитното е, че докато е била в Италия е имала връзка с Петър Витанов, която

вдъхновява българина да напише текста на прекрасната песен

"Запознали са се, когато баща ми е учил в Италия риторика и дикторско майсторство. Жозефин Бекер му е била гадже. Точно на нея е посветил и песента "Красив роман е любовта". За тази история знаеше майка ми, а също и известни представители на културния ни елит от онази епоха. Тъй като е писал текстовете под псевдоними дълго време не е било известно, освен в ограничен кръг на културните дейци, кой е истинският автор", споделя Божидар Витанов.

Всъщност под псевдонимите Петър Пирински и Амико Фриц първият ни радиоговорител Петър Витанов е автор на текстовете на повече от 2000 издадени песни.

Между тях освен "Красив роман е любовта" са и някои от най-обичаните родни шлагери като "Еделвайс", "Майчино сърце", "Обичам да мечтая", "Само ти сърце си ми приятел", "Недей тъгува", "От дълъг път при тебе ида", "Един е моят грях", "Пролетни мечти", "Само ти", "Две сълзи", "Листата капят", "Хавайски нощи", "Обикнах те", "Чудно хубав е живота", "Където палмите растат" и много други, които са излизали на грамофонни плочи.

Песните са в

репертоара на най-известните ни изпълнители

Реклама

от онова време – Аспарух Лешников, Екатерина Ванкова, Надя Сотирова, оркестър “Овчаров”…

Първоначално обявени за "фашистки", след 9.IX.1944 г. те се изпълняват десетилетия наред като "стари градски", без да се държи сметка за правата върху тях. Забележително е, че Витанов, въпреки че е репресиран, успява да докаже в съда, че е истинският им автор,

и осъжда "Балкантон" да му заплати, макар и скромни суми за правата върху някои от най-популярните стари градски хитове.

В негова полза в съда свидетелстват не кои да е, а естрадната певица Екатерина Ванкова и поетът Димитър Симидов. Ванкова е солистка на хора на радиото и на хоровата капела "Светослав Обретенов". Тя прокарва пътя на шлагерната песен в България. Димитър Симидов пък е писател и преводач, който през войната е работил в радио “София”.

Какво се случва с Витанов след като се връща от Италия и защо е уволнен от радиото четете ТУК - онлайн изданието на "168 часа"

Реклама
Реклама
Реклама