Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5672050 www.bgdnes.bg

Правим най-високият рок концерт на връх Мусала

Само след няколко дни българският рок ще погледне отвисоко всички звезди в Европа!

На 30 юли радио "Тангра Мега Рок" и Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН ще представят на феновете на рок музиката и на любителите на природата събитие, достойно за ДГинесУ. А именно - най-високия рок концерт, правен някога в Европа. Безпрецедентният гиг ще се проведе на 2925 м надморска височина в Рила, на едва 40 метра от най-високата точка у нас и на Балканите - връх Мусала. Сред партньорите в организацията са и Министерството на околната среда и водите и дирекция "Национален парк Рила".

Реклама


"Концертът ще бъде най-високата точка и в тържествата по повод 10 години радио "Тангра Мега Рок". Да не забравяме, че преди да бъде наречен Мусала, този връх е носел прабългарското име Тангра! Но всъщност основната идея е да подпомогнем почистването на Рила. Преди концерта ще има акция на доброволци по събиране на строителни отпадъци от върха", обясни за "България Днес" шефът на радио "Тангра" Васил Върбанов.
В музикалното шоу ще се включат D2 и ODD CREW. Въпреки че концертът ще е на почти 3000 метра височина, музикантите ще пеят и свирят без кислородни маски. "Какво пеене ще излезе, тепърва ще разберем. Но щом като в Лапас, Боливия, е имало концерт и на 5000 метра, то Дидо и останалите музиканти ще оживеят", смее се Васко Върбанов.
Идеята за концерта е на Института по ядрена енергетика към БАН. "Те са зверски фенове на рок музиката, поканиха ни и ние веднага приехме", подчертава шефът на радиото.


Организаторите искат да накарат хората да погледнат на планината не просто като на туристическа дестинация, а като на природа, която трябва да се пази и има нужда от грижа. Затова билети за концерта няма да има. Всеки е добре дошъл, като организаторите приканват хората да се включат в доброволното почистване. Всеки може да си направи и туристическа застраховка за 3 лв. на ден.


  Пазят козите, мечките и орлите от стрес

Въпреки че това ще бъде най-високият концерт в Европа, организаторите са категорични, че няма да бъде най-високият по децибели. Ще бъде направено всичко възможно, за да се не стресират дивите животни в планината. Сцената ще бъде изградена амфитеатрално. "Нали разбирате, че козите, орлите и мечките не са със слушалки на ушите и когато има гръмотевици, няма как да избягат от шума. Но ние няма да правим шум, който да ги притесни. Звукът на музиката ще бъде насочен именно към аудиторията, а не към озвучаване на пространството", разказват от радио "Тангра". "Със сигурност ще сме много по тихи от съседа, който посред нощ надува чалга", обобщават организаторите.

Бисерка БОРИСОВА 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама