Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5785167 www.bgdnes.bg

Кои са двете условия, които си е поставила Кристалина, за да влезе в надпреварата

Кристалина Георгиева си е поставила две условия, за да влезе в надпреварата за генерален секретар на ООН, казват запознатите с нейните планове, пише "Политико". Първото е  било още няколко държави от Източна Европа, освен България, да са готови да я подкрепят като обединяващия кандидат на региона. Тя също така е търсила уверения, че нито една от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН няма да блокира кандидатурата й. 

Дали е успяла ефикасно да изпълни тези свои предварителни условия, ще разберем на 5 октомври, когато е следващото гласуване в ООН.

Реклама

Следващата седмица Георгиева, която вече е в неплатен отпуск от Европейската комисия, ще бъде изслушана Съвета за сигурност, съобщи пред български журналисти в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По неговите думи трябва да е ясно на всички, че България няма двама кандидати за ООН, тъй като е застанала зад кандидатурата на Георгиева.

„Няма гаранция за абсолютно никого, че ще бъде следващият генерален секретар. Бяхме достатъчно толерантни, правителството направи огромни усилия за представянето на Ирина Бокова”, коментира Ковачев.

Той отбеляза, че петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. „Не очаквам да има вето от страна на Русия”, коментира той по отношение на кандидатурата на Георгиева.

„Нямам право да коментирам решението на правителството, но познавам Кристалина Георгиева като много компетентен човек и работим от много време заедно. Има много кандидати от страни членки на ЕС и се надявам, че европейците накрая ще намерят общо решение, защото има компетентни кандидати, и със сигурност тя е една от тях.

Тя е силен борец и убедителна жена с много силни аргументи, но е в трудна ситуация”, коментира номинацията на Георгиева председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Реклама
Реклама
Реклама