Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5817985 www.bgdnes.bg

Реферът Христо Ристосков: Съдийството ни е мафиотска схема!

"Съдийството ни е мафиотска схема!" С тези думи от Лондон изригна пред "България Днес" бившият топрефер Христо Ристосков, който познава повече от добре кухнята на българския футбол. Ристосков нападна кукловодите в българското съдийство след поредните скандали в Първа лига. Последният дойде след дербито между ЦСКА и "Левски", в което Ивайло Стоянов-Сватбата бе далеч от необходимото ниво в отсъжданията си по време на мача. Сватбата свири изключително спорна дузпа за "червените", преди това подмина игра с ръка на капитана на "сините" Веселен Минев в наказателното поле и спести доста картони на играчи от двата отбора.
"Съдийството в България е изключително слабо - каза Ристосков, който има над 150 ръководени мача в "А" група, преди да се откаже през 2014 г. - Ръководителите са некадърни, превърнаха работата в частен бизнес. Реферите са изключително некадърни. Всичко е шуробаджанащина. Съсипаха съдийството. Предишният председател на реферите Никола Джугански направи много услуги и сега за благодарност искат да направят сина му (б.а. - Петър Джугански) международен съдия. А кажете ми какво прави консултантът Марк Бата? Получава по 30 000 евро на месец и се вясва у нас за един-два дни. Не знам дали е законно, но със сигурност е срамно и непочтено. Бата трябва незабавно да си подаде оставката. А президентът на БФС Борислав Михайлов може да свърши по-зле и от приятеля си Мишел Платини. Боби е прочетен вестник. Ако не се отърве от лакеите около него, нищо добро не го чака. Ще съжалява, че се е родил, защото много неща ще излязат наяве. Не може дядо ти да е бил калайджия като на Боби, а ти да се правиш на тарикат. Съдийството ни се превърна в домашна софра, от която всеки иска да лапа."
Ристосков е един от малкото бунтари в родния футбол, посмели да се опълчат срещу ръководителите в БФС. Такъв е и бившият шеф на Лицензионната комисия Красин Кръстев, който също не пести критиките си към футболния съюз. Кръстев също е възмутен от присъствието на отговорника за съдиите Марк Бата, който получава огромна сума, за да следи реферите дистанционно. "Егати отговорника, дето гледа отдалеч, сигурно го е страх нещо - коментира Кръстев. - Ей това любимо БФС все повече ме разсмива. Съвсем се самозабравиха тези хора!" Кръстев критикува и подготвяната от футболния съюз програма, според която група от млади футболисти ще тренират под ръководството на националния селекционер Петър Хубчев.
"Нова програма, нов цикъл, малко като оня лаф - нов публичен дом със стари ... - написа бившият шеф в БФС. - Да, налага се да критикувам пак! Близко са момчетата от прекрасното БФС до проблема, но пак не го напипаха в дълбочина. Искам само да кажа на хората, милеещи за футбола ни, че тази програма не е нова, а вече е играна с едни кампове на млади талантливи футболисти, с раздаване на сандвичи и топла напитка и доколкото знам, неин автор бе Пламен Минев - шефът на детско юношеския футбол в БФС. Какъв е недостатъкът, се видя от резултатите - младите ги няма никъде на национално ниво, даже и на прословутото първенство в България нищо не направиха. Хайде, продължавайте да се упражнявате. Успех, велики, прекрасни, невероятни БФС..."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама