Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6004863 www.bgdnes.bg

Николай Колев-Босия: Пиночет е нужен на България

Николай Колев, известен като Босия, е дисидент, поет и журналист. Създател на първия независим синдикат в България и председател на Независимото дружество за защита правата на човека - от юни 1990 г. до юли 1992 г.
Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора и учи руска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвор за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Колев, какви са впечатленията ви от клетвата и последвалата реч на новоизбрания президент Румен Радев?

Реклама


- Изключително посредствена история.


- Защо?


- Защото нямаше нищо конкретно. Имаше само едни голи приказки. Истината е, че трябва да се каже какво представлява в момента България. Това е една абсолютно съсипана като ценности държава, има население, но няма държавност, а във властта са само зависими хора и криминални престъпници. Прокуратурата и службите работят за частни интереси, а не за държавата. От там трябваше да започне. Единственият изход е да се направи една кръгла маса, постоянно действаща в рамките на 2-3 години, за да може там да се поставят всичките проблеми и да се потърсят разумни и ефективни решения. Парламентът да ги гласува, а изпълнителната и съдебната власт да ги изпълняват. Друг изход няма.


- Как ще коментирате репликата на Радев, че на парламента му остава едва седмица живот?


- Това беше глупаво. Това е човек без опит и с доста съмнителни политически възможности. Изказванията му поразително приличат на тези на Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.


- Казвате, че няма опит, но от него зависи съставянето на следващото правителство.


- Нищо не зависи от него, защото му дават задачи и списъци. Той нищо не решава, той изпълнява.


- Вие какъв кабинет очаквате?

Реклама


- Очаквам кабинет, който ще се опита да излъже българските граждани, че ще се свърши и направи нещо. Пак казвам - решението е в кръглата маса, на която да се предоговори бъдещето на България. Когато се прави държава, се започва с един критичен анализ на моментната ситуация. След това се поставя целта, до която трябва да се достигне. И съответният път, по който да станат нещата. Друг начин за създаване на държава няма.


- В едно ваше разсъждение казвате, че България има нужда от Симеон Радев (автор на "Строителите на съвременна България") и Аугусто Пиночет (военен лидер на Чили между 1973 и 1990 г.). Така държавата ни ще си има хем генерал, хем Радев. Каква е вашата символика?


- Това е една метафора, че действително на нас ни трябва един президент, който да бъде генерал. Такъв генерал като Пиночет успя да спаси държавата си и да очертае едно перспективно бъдеще на Чили. Не казвам, че трябва да се трепят, но да има затвори. Срещу него имаше организирана военна съпротива. И при нас е имало нещо подобно през 1923 г., когато е Септемврийското въстание. Симеон е един много виден български общественик, писател и публицист и той е уловил изключително бързо и качествено какви хора са необходими, за да се направи новата България. Това нещо го е написал и в книгата си.


- Какво мислите за твърденията, че новоизбраният президент ще обслужва интересите на Русия?


- Предполагам, че Радев има обвързаност с Русия. Иначе не биха го назначил за шеф на Военновъздушните сили (ВВС). Самата Русия се управлява от един назначен техен престъпник. Връзката му с подземния свят е доказана. Помня като беше назначен за зам.-кмет на Санкт Петербург, за да работи точно с подземния свят. Когато назначиха Радев за шеф на ВВС, аз пуснах до главния прокурор едно разследване. От 90-те бойни самолета само 12 можеха да се издигат във въздуха, с тенденция да останат 3, а впоследствие и нула. От 30 бойни хеликоптера се вдигаха само 4. Ако не се вземат незабавни мерки и не се потърси строга отговорност, ние фактически оставаме без самолети. Както и без пилоти, защото не могат да се качват постоянно на самолет и губят връзката с авиацията. Така е опасен и за себе си, и за останалите, защото не се знае дали ще си върши работата правилно. Това го написах и поисках среща с него, но той ми отказа. След 2 години останаха три самолета, а впоследствие един. И един хеликоптер. Ако по онова време Радев беше читав, нямаше да допусне това да се случи. Затова мен не ме интересува дали е руски или американски агент. Истината е, че това е човек, който е свикнал да го управляват и да му дават задачи, а не сам да взема решения.


- Какво ви е мнението за вицепрезидента Илияна Йотова?


- Всеки трябва да бъде под наблюдение.


- Следене. Това ли ще е нейната роля?


- Естествено. Службата вицепрезидент в България е направена само да пречи. И да следи президента. Блага Димитрова и Желю Желев имаха много сериозни търкания. Същото нещо имаше и при Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Ролята на Йотова ще е същата, както и на предшествениците й. Аз се познавам с нея и мъжа й проф. Андрей Йотов.


- Отново ще имаме първа дама, която очевидно ще търси изява. Какви мисли провокира тя у вас?


- Тя няма никакъв политически опит. И той няма. Радев ще се доверява на съветниците, които са му ги назначили. Тя ще се доверява на приятелите и приятелките си. Основното е, че нещата не бива да се решават от един човек, а да се следват интересите на нацията.

Реклама
Реклама
Реклама