Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6066780 www.bgdnes.bg

Баскетболната легенда Георги Младенов: Завиждам на Везенков

Легендарният български баскетболист Георги Младенов никога няма да бъде забравен от феновете на играта заради невероятните лидерски качества. Дълги години той беше душата на "Левски", "Плама" и "Славия". След края на своята кариера гардът стана треньор. Беше селекционер на националния тим. Освен това водеше и тоталния хегемон в клубния баскет у нас "Лукойл Академик".

Специално за читателите на "България Днес" Младенов сподели своите очаквания от турнира за националната купа и прогреса на младата звезда Александър Везенков.


- Г-н Младенов, очаквахте ли изненади в турнира за Купата на България?
- Форматът на надпреварата е само един мач. Във всеки двубой от директните елиминации е възможно да станат изненади. Това по-трудно може да се случи в плейофите. Там трябва да вземеш на тим с по-качествен състав и по-дълга пейка два от три или три от пет мача. Затова купата е по-интересна от първенството. Отбори, които нямат претенции и шансове да се борят за нещо повече в шампионата, тук могат да отстранят някой от лидерите.
- Доколко се отразиха мачовете в Европа на "Лукойл Академик" за изненадващите поражения в първенството?
- Участието в европейските турнири трябваше да бъде в тяхна полза. Когато играеш на по-високо ниво с по-силни тимове, в България трябва да вземаш срещите по инерция и с рутина. Тимовете у нас не са и наполовина толкова стойностни, както тези в чужбина. Не виждам какъв е проблемът да играеш колебливо в България след силните мачове навън. "Лукойл Академик" приключиха с участието си в Европа. Затова трябва да се концентрират върху купата и първенството.
- Александър Везенков продължава да прави фурор с "Барселона". Какво мислите за неговото развитие?
- Везенков си е Везенков. Той е невероятен талант. Неговото единствено предимство е, че не е раждан в България и не е играл тук. Това е нещото, което много му помага. У нас щяхме да кажем, че щом е син на Сашо Везенков, тогава го бутат. Затова ли заигра в "Арис" и беше най-полезен и резултатен играч в гръцкото първенство? Затова ли сега е в "Барселона" и вкарва по 20 точки?
- Намери ли вече окончателно своето място в тима на "Барселона"?
- Според мен все още му предоставят малко време за игра. Един талант, който е на 21 години, трябва повече да го пускат. Да му се дава картбланш на игрището, но това са мои мисли.
- Този сезон Везенков получава повече време заради контузии в тима на "Барселона". Това ли беше основната причина, за да разгърне максимално своя потенциал?
- Не мислете, че причината са контузиите. Той просто е класен играч. Ще се върна на едно нещо, което ме подлуди. Когато Григор Димитров се класира за полуфинала в Австралия, по пътя победи екзекутора на Джокович - Денис Истомин. Всички започнаха да говорят как българинът е спечелил, защото неговият противник се контузи. Везенков е демонстрирал своите качества, затова ще играе все повече, но ми се иска това да се случва сега. Все едно да вземеш Майкъл Джордан, да го пускаш пет минути и да питаш какво прави за това време. Няма баскетболист, който да е в игра по 6-7 минути, при това на няколко отрязъка, и да показва своя потенциал.
- Везенков дори и през лятната почивка отива в САЩ, за да тренира и да се развива. Това ли е голямата разлика в сравнение с останалите български играчи?
- Това е разковничето. Всички останали са по чалгаджийниците и по плажа. Връщат се в отборите по 120 килограма и им трябва месец, за да ги свалят. Няма професионалист, който да почива по три месеца и да иска да успее. Необходимо е да рискуваш. Да се отречеш от приятели, гаджета, купони, за да оставиш следа. Ако всеки ден не се готвиш поне по два часа разнообразно и не поддържаш себе си през цялото лято, не можеш да направиш нищо. Когато бях треньор на националния отбор, част от играчите идваха с по 10-15 кг наднормено тегло. Трябваха им 20 дни, за да се върнат в нормално състояние. Как този играч ще влезе във форма и ще избегне контузии? Везенков е приел баскетбола като верою и фикс идея. Живее, диша, мисли и сънува играта. Затова не ме учудва, че отива в Америка, търси специалисти и кондиционни треньори. Той е човек с желание да успее.
- Какво ви казваха въпросните национали, когато им обяснявате, че с това наднормено тегло не правят услуга на себе си?
- Обясняваха как са тренирали. В националния отбор помощник ми беше Ники Господинов, а кондиционен треньор - Марин Яцински. Написахме програма за фитнес и предсезонна подготовка, за да може момчетата да са на 50% готови. Пуснахме я на всички национали. Само двама човека бяха спазвали програмата. Това бяха Димитър Димитров и Димитър Маринчешки. Всичко останало не си беше мърдало гъза. Не искам да казвам имена. Тренирали са на пясъка с бира в ръка. Под каквато и форма да им поднесеш препоръките - като заповед, приятелски, препоръчително, щом те не искат, нищо не става. Всеки казва, че ще го направи, но влиза от едното ухо и излиза през другото. Безсмислено е да се говори на хора, които използват баскетбола само за да изкарат пари. Остават си на едно средно ниво. Както има една приказка - по-добре пръв на село, отколкото последен в града.
- Когато гледате мачовете на Везенков с "Барселона", изпитвате ли съжаление, че в пика на вашата кариера не сте отишли в сериозен чуждестранен клуб?
- Това са стари неща. Имаше предложение от "Арис". Когато играех за "Плама", ме искаха от "Реал" (Мадрид). Не живея със старата си слава. Такива бяхме нашите години. Това важеше не само за мен, но и за бащата на Везенков, за Цецо Антов, Георги Глушков, Любо Амиорков, Данчо Колев...
- Поне малко не ви ли гложди да помечтаете какво щеше да стане, ако бяхте облекли екипа на "Реал"?
- Завиждам благородно на Александър. Признавам си. Везенков има абсолютно всичко да стане един от най-добрите играчи в Европа. Той иска да го направи и ще го направи. Това е единственият начин да успееш, отричайки всички съблазни. Бъдете сигурни, че и на него му се ходи на дискотека и му се пие бира. Все пак е на 21 години. Неговите почивки вероятно минават с мисълта кога отново ще тренира. Впечатляващо момче е. Малко хора са готови да правят такива жертви в името на спорта.
- Готов ли е вече за стъпката НБА?
- Той е достатъчно интелигентно момче, за да прецени дали е дошло времето. Когато бях треньор на националния отбор, дойдоха скаути от НБА. Той им отказа тогава. Според мен му трябват поне още една-две години в Европа. НБА звучи страшно и привлича. Друг е въпросът дали ще е готов за този коренно разичен начин на игра. Там има двама-трима, които атакуват. Всички останали са с поддържаща роля. Не смятам, че Везенков заслужава да е в поддържаща роля. В НБА играчите са с невероятна физика. Като десетобойци. Александър има баскетболен интелект в главата си. Може да преглътне собственото его в името на отбора. Способен е да вкара и да подаде в напечена ситуация. Има нужда да натрупа още малко физика и бързина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама