Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6089478 www.bgdnes.bg

Наша емигрантка и Велизар Енчев твърдят, че: ЕЛЕНА КРАЛА И ПРЕДИ

Свила стока от супермаркет като депутат

Надя Панкова
Бисерка Борисова

Кражбата на козметика от безмитен магазин, която орезили Елена Поптодорова и цялата държава, не й е за първи път. Това твърдят няколко различни човека. Дипломатката и преди е посягала на чуждото и е имала взимане-даване с полицията, твърдят пред "България Днес" Пенка Сийболд, бивш емигрант в САЩ от 1990 до 2007 година, както и ексдепутатът и служител на външно министерство Велизар Енчев. Множество подобни коментари има и в социалните мрежи.
Всички са категорични, че знаят за случай от далечната 1991 година. Тогава Поптодорова пътувала като част от парламентарна делегация в САЩ и мушнала в чантата си стоки от супермаркет.


"Това е болест. Тази жена за мен е болна, донякъде дори я съжалявам. Толкова е неприятно и за нея, и за нас като нация. Елена Поптодорова е болен човек, а болните трябва да се лекуват. На такива постове - дипломати, не бива да се пращат хора с подобни състояния. Това е клептомания и трябва да сме по-деликатни в това отношение, тъй като тази болест се е отключила след трагичния инцидент с нейното дете. Поптодорова си признава вината с вчерашната оставка пред асоциацията на евреите", разказа за "България Днес" Енчев.

Реклама


От своя страна Пенка Сийболд признава, че по времето, когато Поптодорова е била изловена от щатската полиция, случката бързо се разчула сред нашенците в САЩ.
"Не съм била пряк свидетел на станалото, но тогава бяхме малко българско общество и тези неща се знаеха. Поптодорова е била хваната от камера и охрана, после повикана полиция и като първо провинение й е била наложена само глоба", разказва Сийболд. Дамата застава с името зад твърденията си.
"Да се обяснява, че днешната й кражба на крем е нелеп инцидент, е смешно!", категорична е българската мигрантка.


Междувременно сред близките на Елена Поптодорова продължава да цари пълно затишие относно инцидента. Бившата посланичка в САЩ е настояла никой да не казва на майка й, че е била е сгащена в кражба. Това споделиха пред "България Днес" съседи на майката - 90-годишната Рада Поптодорова. Възрастната жена живее в един от популярните като "дипломатическите" блокове в близост до външно министерство. Дамата отдавна има здравословни проблеми и се налага от време на време да идва медицинско лице, за да се грижи за нея, разказват комшиите.


Съседите твърдят още, че откакто избухнал скандалът с кражбата на варшавското летище, Поптодорова не се е мяркала в блока.
Това потвърждава и портиерът във входа.
"Госпожа Поптодорова не живее тук, но идва да наглежда майка си. Не сме я виждали скоро. Съпругът й идва често. Той кара с колата си майката на Елена по поликлиниките. Тръгнаха за докторите малко преди вие да дойдете", разказва любезно портиерът.
Никой от съседите на бившата посланичка в САЩ не желае да коментира дали тя наистина е извършила кражба на скъпа козметика, или пък "неволно" е свила крем на стойност около 400 долара, както самата твърди. По-младите съседи на Поптодорова твърдят, че не я познавали. Същата версия вадят и седящите в кафенетата около блока компании, въпреки че на една от масите усилено обсъждат скандала, преди да се усетят, че около тях има репортери.


Малко по-разговорлива се оказва по-възрастна съседка. И тя отказва да говори с името си - с мотива, че живеели "врата при врата" с Поптодорова и не искала после да има напрежение между нея и мъжа на Поптодорова.
"Бабата си е горе, никъде не е излизала днес. Тя е много възрастна, никъде не ходи. Идват тук доктори да я виждат. Сега не са й казали за кражбата. Такава новина може направо да я убие", съчувствено споделя съседката. "Елена се грижи много за майка си, но все е в чужбина. Не й е лесно", допълва комшийката.
Жената вярва във версията на Поптодорова, че заради телефонното позвъняване от майка си не е усетила как е отмъкнала скъпия крем. "И на мен ми се е случвало да се заговоря с продавачката в бакалията отсреща и да забравя да платя нещо. И чак като изляза от вратата, се сетя и се връщам", споделя комшийката. Не желае да коментира как Елена Поптодорова не е усетила три дни, че откраднала такъв скъп продукт. Само едно нещо не можела да си обясни във версията на комшийката си:
"Не вярвам да й се е обадила Рада по телефона. Тя почти не може да говори!", уверява ни съседката.
Друга комшийка споделя под сурдинка, че мъжът на Поптодорова навремето също се бил "мотал" доста по посолства, та видяла всякакви хора. "Между хората в дипломатическите мисии има много прост народ. Ругаят, плюят, имаше и други хванати да крадат. Че и жените им дори крадат и ги арестуват. Но Елена не е такава", убедена е дамата.
Споделя една любопитна подробност.
"Преди десетина дни ходих да си потърся шкаф за баня за мръсни дрехи. Харесах си един, защото имаше отделения за бяло и за цветно пране. Когато попитах продавачката за него, тя ми сподели, че и Елена си харесала същия шкаф", разказва съседката и обобщава: "Този шкаф струва около 300 лв. Не знам как може да си поръча човек шкаф за 300 лв., а да реши да открадне помада за 800 лв."

Напусна Американския еврейски комитет, признала кражбата

Елена Поптодорова подаде светкавично оставка вчера и от Американския еврейски комитет, като обявила, че прави това по лични причини.
Дипломатът през септември оглави седалището на организацията във Варшава, а броени дни след скандала с крадения крем подаде оставка. От асоциацията потвърдиха, че са приели оставката й и на нейно място ще бъде назначена Агнйешка Маркевич. Самата Поптодорова се е признала за виновна в кражба, поясняват от асоциацията, цитирани от агенция JTA - еврейската телеграфна агенция. "Жената пледира виновна, върна откраднатите вещи, доброволно се съгласи на наказанието и след това я освободихме", разказва пред агенцията Томаш Олешчук, говорител на полицията във Варшава.

Полската полиция:  Случаят приключи

"Няма да даваме повече информация по този случай". Това отсякоха вчера от полската полиция, след като ден по-рано, на 1 март, разпространиха съобщение до българските медии, от което стана ясно, че Поптодорова е извършила кражбата на скъпия крем на летището във Варшава на 24 февруари, а е арестувана три дни по-късно, докато си чакала полет за България. Тогава тя върнала откраднатите "продукти", платила глоба и била освободена. След кражбата на 24-ти е започнало издирване на крадлата, полицаите установили коя е жената и тя била пипната пак на летището.
Излиза, че бившата българска дипломатка е носила три дни у себе си крема, който твърди, че "случайно" отмъкнала?!

Проф. Петър Иванов, социален психолог:    Лъже като циганин!

Комунистите считат, че всичко е тяхно и могат да си го вземат

Надя Панкова

- Проф. Иванов, как ще коментирате от чисто психологическа гледна точка случилото се с бившия ни посланик в САЩ г-жа Елена Поптодорова и обвиненията в кражба на козметика? Все пак говорим за човек със сериозни финансови възможности.
- Запознат съм с всичко, известно по случая. Тази жена, както всички комунисти, е с изменена психика, техният процес на мислене е различен. Принципът им е вечният комунистически принцип - чуждото не е чуждо, а тяхно. И искат да го притежават. Даже има изследвания, които показват изменения в мозъчната кора на хора, които изповядват комунистическите идеи. Тази жена, както и всички комунисти са хора, които имат склонности да крадат това, което е чуждо. За тях то не е свещено.
- Искате да кажете, присвояват?
- Не, крадат. Искам да кажа направо - крадат, даже настоявам и така да го напишете. Това не е неприкосновена частна собственост за тях, но тя щом не е тяхна, те считат, че трябва да стане такава. Госпожа Поптодорова има тези изменения и само мога да си представя какво е ставало в посолството ни в САЩ, докато е била посланик.
- Госпожа Поптодорова казва, че може да си позволи козметика на тази цена и я е взела случайно.
- Тя казва, че е взела само една помада. И после й е звъннала майка й. С оправданието този номер - ами ето, звънна ми майка ми, а тя е болна. Всеки циганин, като го хванат да краде, той казва - детето е болно или майка ми е болна. Какво друго да каже? Поптодорова ползва тази примитивна схема. Хората я хващат, че тя е крадла! В официалния текст на полската полиция пише, че е върнала "откраднатите неща" - множествено число. Официално си го пише. Тя е направила това на 24 февруари и като е толкова честна, добра и голяма работа, защо за тези 3 дни не е върнала откраднатите неща?
- Не става ли въпрос за болестта клептомания?
- Да, действително това е клептомания, но тя не е вследствие на импулс или отклонение при отделния индивид, който се е появил внезапно. Клептомания може да се появи в мен, във вас, в най-различни хора. Има обстоятелства, които предизвикват мании и обсесии, но тук става дума за това, че тези комунистите крадат всичко, обсебват това, което не е тяхно. Всичко, което им се изпречи пред очите!
- Различни хора пишат по форумите, че това не е първият път, в който госпожа Поптодорова посяга към нещо, което не е нейно.
- Ами естествено, че не е! Такива са повечето български политици! Тук в Русе имаме депутати на по 30 години с 39 имота, които никога през живота си не са работили. Всичко крадат, лошото е, че нищо не остана в България заради такива като тях, то и хора не останаха...

Реклама
Реклама
Реклама