Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6097740 www.bgdnes.bg

Три обвинения получи ексшефът на фонда за лечение на деца

Три обвинения получи бившият шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Това стана близо година след показния му арест и на още седем служители през април 2016 г. Павел Александров е привикан за първи път в спецпрокуратурата на 2 март. Там е запознат с повдигнатите му обвинения, които нямат нищо общо с първоначалните съобщения на държавното обвинение за грандиозни финансови злоупотреби във фонда.
"Обвиненията към Павел Александров са абсурдни", обобщава адвокатът на бившия шеф на Фонда за лечение на деца Диана Ангелова пред BIT. Тя обяснява, че най-общо Александров е обвинен за това, че като е разписвал за осребряване представените му фактури по разходите за обслужване на болните деца за Турция през 2015 г., е "присвоявал" средствата. Тези пари са отишли по предназначение, а Министерството на здравеопазването ежемесечно е фиксирало разходите и се е знаело какво се случва със средствата, категорична е адвокат Ангелова. По думите й Александров няма как да лъже, тъй като е изплащал средства по официално представени документи от посредник между фонда и турската болница. Освен това не са постъпвали никакви оплаквания от страна на деца и родители, че не са обслужвани, не са оперирани и т.н. Напротив, на разследването са предоставени над 20 благодарствени писма. Те са малка част от това, което родителите са дали като информация по случая.
Второто обвинение към Александров е свързано с решение на Обществения съвет към фонда "№3". То е за това, че с оглед бързина и животоспасяващи действия на малките пациенти на Александров е бил даден картбланш да подписва поставянето на определен вид консуматив на болни деца. Това е направено за 18 хлапета, чието състояние е било спешно, а медицинските действия се определят като животоспасяващи. Според прокуратурата Александров е слагал подписа си "нецелево".
Третото обвинение е свързано с факта, че бившият директор е подписвал със съгласието на Министерство на здравеопазването формуляр S през 2015 г. Той е правел това и предходната година, но за този период няма обвинение. Въпросният формуляр S е завършващият изискуем документ, за да имат право децата да се лекуват в чужбина.
"Въпреки че това е ставало със съгласието на Министерство на здравеопазването, се вменява на Александров, че той го е правел, за да навреди на ведомството, а не за да могат да заминат децата на лечение", обяснява адвокат Ангелова. Според нея така излиза, че бившият шеф на фонда не е трябвало да подписва, а трябвало да се чака с месеци евентуално дали ще подпише министърът. Така се губи ценно време за живота на пациентите и се провалят операции и лечение.
Прокуратурата се е отказала от обвинение към Александров относно договори за около 200 хил. лв. за наем на апартамент във Франция. Държавното обвинение твърдеше, че жилището е избрано, защото е собственост на позната на шефа на фонда. С документи е доказано, че това е бил по-изгодният вариант, отколкото да се наеме пансион за престоя на болните деца. Там не може да им бъдат подсигурени специализирано обслужване и преводач без пари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама