Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6129115 www.bgdnes.bg

Опашки за сватби при Ванга

Отсега са планирани венчавки за края на годината 

Иво АНГЕЛОВ

Огромен интерес има за сватби в новата ритуална зала в храмовия комплекс "Ванга" в Рупите. Запазени са дати дори за края на тази година.
Това разкри пред "България Днес" управителят на комплекса на пророчицата Серафим Иванов.


Освещаването на новата сграда ще бъде навръх Благовещение - 25 март (събота), и се очаква хиляди хора да се съберат в местността край Петрич. Новата сграда освен за ритуална зала ще бъде използвана още за кръщенета и неделно училище.
"Веднага след освещаването ще се проведе и първото кръщене. Родителите искаха още в първия ден на откриването да бъде извършен ритуалът. Със сватбите положението е по-различно, тъй като до Великден не могат да се извършват. Едва след големия християнски празник ще започнат. Интересът е много голям и вече има запазени дати през октомври и ноември. Предполагам, че още хора ще се запишат и може само да се радваме, че има интерес", допълни Иванов.

Реклама


Ритуалната зала е разположена зад църквата "Света Петка Българска", изградена по идея и със средства на покойната петричка пророчица Ванга. Залата е издигната и обзаведена от фондация "Ванга", която се грижи за храма и комплекса с парка около него.
Иконите, с които е украсена залата, са изработени по заръка на Ванга от акад. Светлин Русев. Архитектурното оформление е на архитектите Лозан Лозанов и Дамян Томалевски. Вторият е племенник на арх. Богдан Томалевски, който заедно с арх. Лозанов е съавтор на проекта за храмовия комплекс в магичната местност.
"Иконите на Светлин Русев са много хубави и с тях мястото буквално грейва. За официалното откриване няма специални покани, така че всеки може свободно да присъства на събитието. Понеже е голям празник, очакваме много хора да пристигнат", добави управителят на комплекса.


Комплексът на Ванга се разпростира върху 230 дка, а строителството му започна през 1997 г. Знаковите места са къщичката на ясновидката, гробът и паметникът на Ванга, мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан Кожух, паркът със зоните за отдих и медитация, чешмата с минерална вода, скулптурата "Белият гълъб", термалните извори и любимите токачки на Ванга.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама