Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6137660 www.bgdnes.bg

Напрежение, недоволство и скандали в секции в Турция

Над 12 хиляди души са гласували в окръзите Бурса, Ялова, Коджаели и Истанбул, според междинни данни за избирателната активност към 17 часа, предоставени от българското генерално консулство в Истанбул. Най-много гласове досега са подадени в секциите в Истанбул и в Бурса, съобщава БТА.

Междувременно напрежение и недоволство сред избирателите доведе почти до спиране на изборния процес в истанбулския квартал Авджълар. Избухна скандал, а недоволни от дългото чакане гласоподаватели се опитаха да нахлуят в секцията. Разрастването на скандала бе преодоляно чрез своевременната намеса на координаторите и полицията и гласуването продължи.

Реклама

Запазват се обаче дългите опашки пред секциите, а гласоподаватели се оплакват, че чакат по три-четири часа, за да упражнят правото си на вот. Сред причините за забавянето се посочва и това, че опашките са двойни - една за попълване на декларации и втора - за гласуване. Декларациите се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя пред членовете на ЦИК.

Почти същият наплив има и в другите секции в Истанбул.

Според Олджай Йозгьон, председател на местното изселническо дружество, фактори като намаляване на броя на секциите, изискването за попълване на декларациите на кирилица и на място и блокадите на границата в последните дни срещу т.нар. изборен туризъм са довели до увеличен наплив на гласуващи.

"От 15 години гласувам на всички избори, защото съм и българска гражданка. Но никога досега не съм чувствала такова агресивно отношение, както на тези избори", заяви Къймет Баръш, изселничка от Шумен, учителка по история в техникум по облекло и обувки в Истанбул. "Натъпкани сме като сардели в този тесен коридор, това ли е демокрацията, това ли е европейска България", запита тя. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама