Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6139164 www.bgdnes.bg

В годината на Апостола: Спасяват Левски с 50 бона

Момументът в Карлово ще рухне, ако не се вземат спешни мерки 

50 000 лева ще струва ремонтът на паметника на Васил Левски в родния му град Карлово.
Монументът от дълго време се нуждаеше от освежаване, като сега е най-подходящият момент. 2017-а беше обявена за Годината на Апостола, тъй като се отбелязват 180 години от рождението му.
Най-належащо на този етап е запълваните на пукнатините по паметника, които не бива да се увеличават, за да не се стигне до по-сериозни проблеми с конструкцията. Работниците ще обърнат сериозно внимание и на връзките в металната отливка. Експерти са категорични, че на този етап няма сериозна опасност конструкцията да рухне, но трябва да се вземат бързи мерки. Като част от ремонтните дейности ще се подновяват текстовете по паметника, които съобщават имената на загиналите за Освобождението карловци.
Монументът е построен е между 15 май 1903 г., когато е положен основният камък в присъствието на княз Фердинанд, и 1907 г., когато е завършен. Статуята на Васил Левски го представя в цял ръст с револвер в ръка, а до него се намира ревящ лъв, символизиращ народа. В долната част на пиедестала се намират три релефа - "Създаване на революционен комитет", "Залавянето на Левски" и "Извеждане на карловски въстаници от конака".
Преди седмица започна ремонтът на площад "Васил Левски" в балканското градче. Средствата в размер на 1 млн. лева са осигурени от държавния бюджет. Проектът предвижда подмяна на повредените плочи от полиран гранит, които оформят терена пред паметника, пренареждане на паветата по улиците, които го обикалят, както и основен ремонт на тротоарите и улицата от бул. "Александър Стамболийски" до ул. "Васил Левски".
В зелената площ зад паметника на Апостола ще бъде изградена нова зона, която ще бъде както за отдих, така и ще обслужва туристическите групи, които посещават монумента и близкия Исторически музей. В нея ще бъде построена беседка, места за сядане и цветна леха.
За честването на кръглата годишнина от рождението на Апостола са планирани редица мероприятие. Кулминацията ще е на 18 юли - рождения ден на Левски, когато тържества ще има в цялата страна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама