Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6139948 www.bgdnes.bg

Турция ни лапа националите

Съгледвачи харесаха четирима българи


Делев и Попов могат да се съберат във "Фенербахче"

Елица Младенова
Алексей Гилтяй

Голяма част от основните футболисти на националния ни отбор може да се окажат в Турция от следващия сезон. Четирима от титулярите при победата срещу Холандия бяха харесани от съгледвачи на клубовете от южната ни съседка. Четирима други вече се състезават там.
Героят на двубоя с "лалетата" Спас Делев е желан от гранда "Фенербахче". Двете попадения на нападателя в събота са го вкарали в полезрението на "фенерите", където наставник е холандската знаменитост Дик Адвокаат. Очаква се след края на сезона Делев да напусне полския "Погон" (Шчечин), а турският гранд ще следи изкъсо ситуацията около него. Ръководството на клуба от Истанбул ще кара Адвокаат да продължи работата си с нови попълнения във всички линии. Делев е една от опциите в атака. Българите, които са играли за турския гранд, не са много - Станимир Стоилов, Емил Костадинов и Ивайло Петков. За нападателя футболът в южната ни съседка няма да е нещо ново. Преди няколко години той носеше екипа на "Мерсин".


Във "Фенербахче" той може да се окаже съотборник с Ивелин Попов. Футболист №1 на България за последните две години Ивелин Попов е дал своето съгласие да премине в турския гранд от "Спартак" (Москва). 29-годишният атакуващ футболист е от дълго време трансферна цел на част от големите клубове в южната ни съседка. Имаше вариант той да заиграе в Суперлигата още през зимата, но тогава отказа заради усложнената политическа обстановка и терористичните атентати в страната.
Сега при негово съгласие двете страни трябва да се договорят за трансферната сума. Съществува и вариант в посока Русия да поеме бившият нападател на "Спартак" Емануел Еменике. В момента московският клуб и Попов преследват титлата в руското първенство. След 20-ия кръг са лидери с актив от 45 точки с 6 точки преднина пред ЦСКА (М) и "Зенит".
В Турция може да се озове и капитанът на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски. Националът попада в полезрението на "Трабзонспор". Човек от клуба е бил силно впечатлен от изявите на младия защитник. Волкан Казак, помощник на старши треньора Ерсун Янал, е присъствал на Националния стадион "Васил Левски" за квалификацията България - Холандия и е останал доволен от играта на Чорбаджийски. Той ще изготви специален доклад с изявите му и ще го предложи на ръководството. Ако и там бъде оценен високо, нищо чудно през лятото да има оферта за 21-годишния бранител. Все още не е ясно какви пари са склонни да предложат от „Трабзонспор“ за Чорбаджийски. Клубът е сред богатите в Турция и едва ли би бил затруднен да плати исканата за защитника сума.


Към Турция може да поеме и халфът на "Левски" и националния отбор Георги Костадинов. От известно време той е в полезрението на 11-ия във временното класиране на Суперлигата тим на "Бурсаспор". Полузащитникът е бил наблюдаван от съгледвач на клуб в някои мачове на "сините" и в срещата на националния отбор с Холандия, в която остави отлични впечатления. Предимство за негов трансфер е и фактът, че договорът му с "Левски" изтича в края на сезона. Футболистът отказва да го поднови и след 30 юни ще е свободен агент. От Нова година насам той може да преговаря с всеки клуб, който го желае, без да уведомява "сините" за това.
Ако четиримата преминат в отбори в Турция, ще се присъединят към карето национали, които вече играят там, и ще заформят сериозна българска футболна колония. Вратарят Николай Михайлов пази вратата на последния във втора дивизия тим на "Мерсин". В "Касъмпаша" са Страхил Попов и Васил Божиков. Попадащият често сред избраниците на националните селекционери Димитър Рангелов пък е в "Коняспор".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама