Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6150592 www.bgdnes.bg

Маргините лапват имането на убития Тинко

Братя Маргини са прилапали огромна част от наследството на разстреляния варненски бизнесмен Тинко Георгиев. Това разкриха пред "България Днес" хора от подземния свят в морската столица. След няколко хитри врътки и предупреждения към наследниците босовете на СИК са придобили голяма част от милионите, натрупани от бизнесмена. За да не бие на очи, огромните суми са прехвърлени първоначално на подставени лица, а след това към офшорки. Така Николай и Красимир Маринови прекъсват връзката към извършеното преди две години покушение, за чиито поръчителство са сред заподозрените.
Бизнесменът Тинко Георгиев бе ликвидиран на 16 декември 2015 г. Малко след пет часа следобед мъж с дълго палто и шапка с козирка позвънил в дома на Георгиев в центъра на Варна. Вратата отворила съпругата му, която е избутана от непознат мъж с мустаци. Килърът нахлул в дневната, приближил се до седящия на фотьойла бизнесмен, прострелял го в главата и избягал с чакащата го наблизо кола. Минути след дръзкия разстрел в центъра спецченгета блокират целия град. Проведени са стотици разпити и иззети записи на охранителни камери, но извършителят и до днес остава неразкрит. Заради дръзкия начин криминалисти подозират, че става дума за поръчков килър от чужбина. Като основни заподозрени се сочат няколко фигури от подземния свят. Сред тях и братя Маргини, обясняват неофициално ченгета.
Повод е огромен дълг, който има Тинко Георгиев към бизнесмен, действащ като подставено лице на мафиотите. За кредитора се твърди, че е сред най-доверените им хора. Чрез него Маргините поддържат контакти с кръгове от властта и движат легален бизнес. Името на авера им дори се появи в списъците на сътрудници на няколко депутати от Реформаторския блок в предното Народно събрание.


Твърди се, че сумата надминава един милион лева и е натрупана с доставки на хранителни продукти за двата хотела на Георгиев в Златни пясъци, притежавани от фирмата му "Здравец Тур". Уговорката с авера на Маргините е да се разплатят в края на сезона. За беля през есента на 2015 г. фирмата на Георгиев е запорирана от данъчните. Притиснат от мафиотите, той се съгласява в замяна на дълга да им прехвърли един от хотелите си "Грийн парк". Уговорката така и не е изпълнена, а Маргините начисляват огромни лихви за всеки ден просрочие. Така сумата набъбва неколкократно за отрицателно време. Сметката за нея е представена на роднините, които са принудени безропотно да прехвърлят цялото наследство в пари на бизнесмена. Така, вместо да харчат богатството, натрупано от Тинко, те на практика се оказват без пукната пара. Година след екзекуцията съпругата му е принудена да поиска социална помощ от 500 лева в общината. В молбата си тя посочва, че сметките на фамилията са празни, а тя е безработна.
Малко след това съпругата на бизнесмена е изгонена и от общия им дом, разположен на метри от пешеходната зона във Варна. Луксозната къща на ул. "Хан Крум", където бе извършен разстрелът, е обявена за продан по искане на добричка фирма.
Солидно разместване има и във фирмата на Тинко Георгиев "Здравец Тур", чрез която държи хотелите си. Приживе бизнесменът държеше над 90 процента от акциите в дружеството. По закон след смъртта му собствеността трябва автоматично да се прехвърли на съпругата и децата. Към днешна дата това така и не се е случило. Вместо това партньорът на Георгиев го изключва като акционер и директно поема цялата собственост. Така струващите милиони левове хотели се озовават в неговите ръце.

Иво Гела му иска хотела

Апетити към наследството на Тинко Георгиев има и висаджията Иво Иванов-Гела. Преди смъртта на бизнесмена двамата имат спор за собствеността на хотел "Владислав" в Златни пясъци. Според медийни публикации през 2004 г. Гела разпорежда на авери да отвлекат бизнесмена и със заплахи го принуждава да прехвърли собствеността си.
С хотели е свързана и другата версия за екзекуцията на Тинко Георгиев. Според криминалисти друг от заподозрените за убийството е бившият висаджия Иво Иванов-Гела. Издирваният от Интерпол Иванов е сочен за кръстник на варненската мафия и приближен до покойния вече бос на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев. Между Гела и Тинко Георгиев има дългогодишен спор за собствеността на хотел "Владислав" в Златни пясъци. Според медийни публикации през 2004 г. Георгиев е бил отвлечен от Атанас Радев - Наско Ластика по разпореждане на Гела. След това бил държан в плен, докато не прехвърли собствеността си.
След това Георгиев е освободен, а Гела принуден да бяга в чужбина. Това дава повод на Тинко да заведе дело. Месеци преди покушението той успява да си върне хотела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама