Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6168904 www.bgdnes.bg

Чоков вика Господ в съда!

Скандалният кмет на Галиче с нервен срив

Щом на 10 години имам организирана група, явно съм феномен, приглася синът Мартин

Със скандали и крясъци започна първият ден от процеса срещу кмета на Галиче Ценко Чоков. "Има Господ на тоя свят! Пълни глупости са това", нахвърли се върху прокурора докараният до нервен срив Чоков. Реакцията му прекъсна заседанието, а синът му Мартин излезе изнервено от залата. "Нищо от това не е вярно! През 2010 година съм бил на 10 години, ако съм имал банда за рекет, явно съм някакъв феномен", обясни пред журналисти малкият син Мартин. Той и баща му Ценко Чоков са обвинени в ръководене на престъпна група за рекет, лихварство и побои в село Галиче и околността. Според прокурор Росен Радев Чоков-старши е бил тартор, но малкият му син събирал парите от длъжниците. Това се случвало от 2010 година до сега, сочи актът.
Близо година Чокови са в центъра на медийния интерес след зрелищната акция, при която бяха арестувани. Те прекараха над 8 месеца в ареста, докато течеше разследването. В края на февруари съдът измени мерките и пусна Мартин под "домашен арест" заради болежки, а баща му - на свобода срещу 10 бона гаранция. Само седмица след това постъпиха нови оплаквания от свидетели по делото, че кметът ги заплашвал. Това наложи връщането на Чоков-страши в килията, а гаранцията бе конфискувана в полза на държавата.
На предишното си заседание Чоков отново поиска промяна на мярката, но съдът отказа да го освободи.
Редица свидетели разказаха в съда за действията на кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и приближени до тях. Няколко души твърдят, че групата пребивала, изнасилвала и отвличала хора. Прокуратурата цитира в съдебна зала показания на свидетели, които разказват как Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков пребил няколко човека. Други се оплаквали от изгаряния по тялото, които били от загасени цигари, и изнасилване с бутилки. Тези изнасилвания били документирани дори със снимки. Даваните заеми срещу лихва били записвани. Тези, които не си плащали при първи или втори опит вноските и закъснявали - с тях се разправяли Ценко Чоков и един от задържаните - Касъм Касъмов. Заплашвали ги с убийство или с палеж на автомобилите им. С думите, че ще ги "избие", Мартин Чоков пък заплашвал свидетели.
Бандата връзвала длъжниците с кабели, на някои били избивани зъбите.


И друго дело върви тромаво

Едва през февруари най-накрая тръгна делото срещу Мартин Чоков за побой. Синът на кмета на Галиче е уличен за нанасянето на побой по хулигански и расистки причини на свои връстник от селото. Припомняме, че същинското съдебно производство бе пренасочено към областния град, тъй като магистратите в Бяла Слатина масово си направиха отвод. Потърпевшият от побоя Радослав Илиев иска 20 бона за нанесената му лека телесна повреда. Заради доказани - изречена от Мартин квалификация „мангал" и един нанесен с юмрук удар в главата на Радослав, година след инцидента делото тръгна по същество.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама