Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6187983 www.bgdnes.bg

Актрисата Албена Чакърова проговори: Не съм крала мъжа на Гиндева!

Той сам дойде при мен, умря от пиене

Лили АНГЕЛОВА

"Мъжът на Виолета Гиндева сам дойде при мен, не съм го откраднала. Да е вещ, очила, да ги вземеш, а то цял човек е. Не съм го хванала за гушата. И да не ме обвиняват, че съм го убила. Емил умря от пиене. Но да, той беше голямата ми любов."
С тези думи започва разговорът ни с ексзвездата на Народния театър "Иван Вазов" - Албена Чакърова.


Детето ятаче, което помним от сериала "Неочаквана ваканция", завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на Енчо Халачев. По това време са само два класа - на Енчо и на Крикор Азарян. Албена Чакърова е от избраниците на Енчо. "Като се сетя как сме били обучавани и как ни вадеха душите по 18 часа репетиции, ми става странно за днешните уроци в академията. Тогава ни наричаха "пушките на Халачев". Съученичка съм с Чочо Попйорданов, с Андрей Баташов, с Георги Стайков, София Кузева. Изключително талантливи, чувствителни хора. Съжалявам, че вече ги няма Чочо и Андрей. Нашето поколение бе поколението "нула". Ние изнесохме прехода, а после станахме ненужни. Имам чувството, че заради това и Андрей, и Чочо си отидоха. А помня много хубави моменти, когато бяхме съученици - примерно на Андрей му викахме Дъба. Бях влюбена в него. Но не само аз, а и другите. Детски работи. Той беше особен, но ние всички бяхме особняци, не знам защо", спомня си Албена.
Красавицата, която по-късно обикаля цял свят, споделя, че най-много е научила от видяното в "Мосфилм". В СССР работи веднага щом завършва ВИТИЗ.
"С моя колега Владко Щерянов, който сега се изявява с Нешка Робева, направихме много успешни филми в Русия. После работих и с Рупърт Еверет и с актьорището Армен Джигарханян. Но договорът ни изтече, свършиха субсидиите и се озовах у нас във вихъра на демокрацията", разказва Чакърова.
Малко след това започва любовта й с Емил, мъжа на колежката Виолета Гиндева.
"Той беше споделял някакви неща с майка ми, но тя и досега не ми казва какво точно са си говорили. Не съм крала ничии съпрузи! С Емил живяхме осем години, но се разделихме именно заради пиенето му", откровена е Албена.
Според нея фактът, че възлюбеният й е избрал да заживее с нея, не попречил на отношенията й с Виолета.
"Тя дори идваше на гости у нас. Моята дъщеря София и синът й Данаил са като брат и сестра. Не бих си позволила да кажа нищо против Гиндева, никога", категорична е актрисата.

Реклама


Дори напротив. По времето на началото на демокрацията, когато се налага пенсиониране на по-възрастните актьори в Народния театър, единствено Чакърова се възпротивила на тогавашния директор Васил Стефанов.
"Той ме изгони от театъра, защото се възпротивих да пенсионират колосите Славка Славова, Гец, Виолета Гиндева, Таня Масалитинова. Казах, че актьорът не може да бъде пенсиониран. Няма такова понятие. Та те бяха изворът. Не можеш да пенсионираш живата вода. Ами Дора Глинджева, съпругата на Богдан Сърчаджиев, като разбра, че я пенсионират, получи инсулт. Умря в коридора на театъра. Бива ли така?", разпалено пита Албена.
Самата тя, демократ по убеждения, в момента не иска да се занимава с театър, защото е "омерзена от липсата на правила в страната".
"Преди няколко години ми казаха: "Появявай се тук-там в театъра, може пък някой да те забележи. Глупости, така ли стават нещата? После станах журналист, завърших три допълнителни специалности. Владо Грашнов ме разпозна и станах лице на „Мтел“. Успоредно с това работех и в БНТ. Водех предавания в телевизията. Бях и във вестници, но ме караха да пиша измислени неща и се отказах от това. Сега работя на парче и се оправям сама", обяснява Албена, която от няколко месеца е почнала да пише книга за живота си. "През много неща съм минала, много неща знам, но винаги ще се дразня от потисничеството под всякаква форма. Въпреки че сега то се упражнява на други нива - финансови. В момента обаче цари бездуховност, а всички знаем, че културата е меч. Тя е оръжие. С нея можеш да се сражаваш. И ако някой има акъл да се сети да я възроди, особено това, което имаме като наследство, ще успеем да се съхраним като нация", казва актрисата.


Колкото до това дали се е преборила с порока си с алкохола, каквито слухове витаят в арт средите, Албена е категорична: "Глупости! Напивала съм се веднъж в годината. Имах период, когато пиех, но не съм имала проблеми с това. Просто бях изпаднала в тежка криза, отдавна съм забравила и преодоляла това", споделя Чакърова.
С днешна дата къдрокосата красавица се гордее с таланта на дъщеря си - 26-годишната София, която участва в шоуто "Като две капки вода".
"Тя е серт характер, винаги знае какво иска и рядко се оплаква. Голяма радост е внучето ми Виктор, което е на девет месеца и много обичам да се грижа за него. Правим го заедно с майка ми", щастлива е Албена. 49-годишната красавица в момента има човек до себе си, с когото се разбират от "две думи". "От 11 лета сме заедно. Но не смятам повече да се омъжвам. Три брака са ми достатъчни. Сега съм щастлива", завършва изповедта си Албена Чакърова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама