Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6224340 www.bgdnes.bg

17 000 драха глас с „Дийп Пърпъл“

С вечните си парчета като Smoke on the Water, Fireball, Hush, Black Night пионерите в хеви метъла "Дийп Пърпъл" взривиха София в лилавата неделна вечер. Динозаврите от една от най-великите хард рок групи в историята на музиката вдигнаха на крака и раздраха гласните струни на близо 17 000 фенове в зала "Арена Армеец" на седмия си концерт у нас. Епичното събитие е част от световното прощално турне на легендарните музиканти. Концертът беше разпродаден отпреди месеци, включително и допълнително пуснатите в продажба билети с ограничена видимост.

Българската публика, която е една от най-великите в света, както сам я определи вокалистът Иън Гилън, преживя неповторимо пътуване във времето, с любими на няколко поколения вечни рок класики. София е втората спирка от турнето след Букурещ. Макар че никой от музикантите не е потвърдил, официално се смята, че след световната обиколка "Пърпъл" ще сложат край на дългогодишната си кариера, която през 2018 г. ще стане на 50 години. Краят на лилавата одисея наближава, но това не попречи на легендите Иън Гилън, Роджър Глоувър, Иън Пейс, Стийв Морз и Дон Еъри да изкакат без минута почивка 15 парчета със завладяващи композиции и майсторски сола. В букета от класики бяха вплетени и новите песни от 20-ия стидиен албум на групата inFinite, който излезе на музикалния пазар през април 2017 г.
Точно в 20 часа на сцената в "Арена Армеец" се качиха Monster Truck. Канадската банда е избрана след сериозен подбор лично от членовете на "Пърпъл". Тя ще открива всички концерти от европейската част на турнето. С мощен китарен звук, дрезгав вокал и проницателни клавири канадците раздвижиха прииждащата публика, която откликна с бурни аподисменти и развети гриви. Точно след 50 минути на сцената със златисто сако и очила се появи и "човекът глас" в рока Иън Гилън. Групата започна с първия си сингъл от от последния албум - Time for Bedlam. В неповторимите два часа след това динозаврите пребродиха през необятното поле на дългогодишното си музикално творчество. Хитът Fireball от едноименния албум от 1971 г. изправи ръцете на всички фенове.

Макар че невероятният пианист Джон Лорд, който вече е покойник, и прочутият китарист Ричи Блекмор отдавна не са част от състава, техните достойни заместници Дон Еъри (клавири) и Стийв Морз (китара) забиха неповторимо. Очаквано за зрителите те демонстрираха уникалното за "Дийп Пърпъл" надсвирване между китара и клавир. Не се мина и без соло изпълненията както на барабаниста Иън Пейс, който е единственият член на бандата от първия оригинален състав от 1968 г. Басистът Роджър Глоувър също разцепи залата с плътните си и тежки струни. Силно впечатление направи и запазилият се през десетилетията глас на Иън Гилън. Въпреки че 71-годишният вокал вече не може да изкарва онези прословути високи тонове от студийните албуми от 70-те, той се представи на ниво. Може би това бе причината и да не забият класиката Child in Time oт емблематичния Deep Purple in Rock.
Компенсации обаче не липсваха. Един от най-силните моменти бе преливането на соло клавира на Еъри от Lazy в любимото на всички парче Perfect Strangers. Малко след това Гилън прати публиката в космоса със Space Truckin. Гвоздеят, разбира се, бе Smoke on the Water. 17 000 човека крещяха припева на една от най-известните рок песни на всички времена. Последва минута почивка и бис.
След зрелищния спектакъл гласовете на феновете се разнасяха на километри от залата с подадения от Глоувър тон от последното парче. Единодушно всички коментираха, че това е рок концертът на 2017 г.

Най-шумната банда в света

Големите звезди на рока стартират шеметната си кариера през далечната 1968 година. Биографията им включва мултимилионни продажби на хитови албуми, сред които In Rock (1970), Machine Head (1972), Made In Japan (1973), Perfect Strangers (1984), Burn (1974). Обявени от музикалните критици за една от най-влиятелните групи в света, Deep Purple не спират да изненадват публиката, като песните от последния им албум From the Setting Sun in wacken и To the Rising Sun in Tokyo заемат първо и второ място в класациите във Великобритания в един и същи ден. Английската банда дори е включена в рекордите на Гинес като $най-шумната група в света" с концерта си в Rainbow Theatre в Лондон през 1972 г. През годините съставът се мени осем пъти, като единствен барабанистът Иън Пейс е бил във всичките му формации.


Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама