Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6238200 www.bgdnes.bg

Футболни звезди самоубийци

Няколко шокиращи случая на футболисти, посегнали на живота си, разтърсиха спортните среди за по-малко от месец.
Заради семейни проблеми преди дни бившият шампион с ЦСКА Стефан Лулчев се самоуби. Той направил примка от колан на кран за вдигане на товари и увиснал на метална греда. 46-годишният мъж се е обесил в производствено хале в кв. "Кючук Париж" в Пловдив.
Още по-шокираща е историята за шампиона с "Левски" от 2009 година Давид Бистрон. Чехът умря, затънал в дългове, изгубил най-близките си и зарязан от жена си. Въпреки че е вземал златни медали още с отборите на "Баник" и "Виктория", животът му се сгромолясва. Още когато е на 30, след мач от Шампионската лига дава положителна проба за амфетамин. Така получава 2-годишна забрана да играе футбол, което го срива. Давид решава да се обеси в собственото си мазе. По същия жесток начин преди месец край на живота си сложи и сънародникът му и съотборник в чешкия национален отбор, 31-годишният Франтишек Райторал.
Само преди няколко дни на бесилото увисна 22-годишният сръбски футболист Драган Милошевич. Майка му разкри, че той бил пребит преди 4 години от непознати мъже и оттогава изпаднал в депресия.
У нас има и други случаи на футболни самоубийства. Бившият шампион на "Етър" от 1991 година Петър Рашев сложи край на живота си. Совалката, както е известен той, дори има мачове за националния отбор на България. След приключване на активната си състезателна дейност футболистът е имал сериозни проблеми, които го подтикнали към алкохола. В последните години от живота си Петър живеел сам, тъй като съпругата и децата му се преместили в Италия.
В световен мащаб близо до смъртта през 2004 година беше самият футболен бог - Диего Армандо Марадона. Аржентинската легенда беше приет в болница в критично състояние, след като взел свръхдоза наркотици. Намиращ се между живота и смъртта, той се подложи на лечение в комуна и успя да пребори порока. Не така щастливо свършват нещата за бившия уелски футболист на "Лийдс" и "Нюкасъл" Гари Спийд


Той се обесва в банята на дома си през 2011 година. Открит е от съпругата си Луиза. Оказва се, че Гари бори години наред депресията, но крие за проблемите. Само на 33 години, бившият защитник на "Санкт Паули" Андреас Бирман слага край на живота си чак при четвъртия опит за самоубийство.
През 2012 година футболист от Република Корея се самоуби заради скандал с манипулиране на мачове в страната. 24-годишният Ли Гюн Хван бе наказан доживот заради договаряне на футболни срещи. Това бе третият случай на самоубийство във връзка със скандала с черно тото в Азия. Преди него на въжето увиснаха още 29-годишният полузащитник Чжон Чон Кван, както и Ли Су Чхол.
Други футболисти избират още по-зловещи начини за самоубийство, като се хвърлят под влак. Светът бе шокиран от гибелта на националния вратар на Германия Роберт Енке през 2009-а. Той изпаднал в депресия след смъртта на 2-годишната му дъщеричка. Енке се хвърли пред експресен влак на прелез близо до Хановер. Бившият футболист на "Барселона" Серхи Лопес се самоуби по същия начин преди 11 години, като легна на релсите.
Не всички опити за самоубийства на футболистите са успешни. Халфът на "Евертън" Аарън Ленън беше задържан от британската полиция по време на нощна разходка до магистрала. Патрул се усъмнил в психическото му здраве, докато той възнамерявал да се хвърли пред камион. Бившият национал на Англия вече се лекува в клиника.
Младежкият национал на ДТрите лъваУ Кларк Карлайл пък има два неуспешни опита за смърт до момента. Едва на 21 години получава много тежка травма и решава да приключи с живота. Удря конска доза успокоителни и алкохол и ляга на пейка. Случайно минаваща девойка вика бърза помощ и той е спасен. През 2014 година се хвърля под камион, но пак оцелява по чудо. Днес Кларк е на 37 години и продължава да се бори с депресията.

Психологът Добринка Тотева:

Краят на кариерата е шок за тях

"Голяма част от спортистите изживяват голяма житейска криза след края на състезателната си кариера - казва психологът Добринка Тотева. - Те се чувстват успешни в своята област, но често са неподготвени за живота, след като спрат със спорта. Когато се сблъскат с трудности от ежедневието, нямат изграден механизъм за справяне с проблемите. Започват да си мислят, че нямат сили да се справят. А всъщност това не е така - те притежават в себе си огромен потенциал от възможности, но не знаят как да го използват. Консултацията със специалист в такива случаи е повече от препоръчителна."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама