Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6241527 www.bgdnes.bg

Убиецът на 3-годишната Ася доживот в затвора

Николай Шанков призна и се разкая

Отпадна версията за съучастие на майката

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Пламен КОДРОВ

Доживотен затвор очаква детеубиеца Николай Шанков!
Въпреки самопризнанията килърът с дебело криминално досие вероятно ще търка наровете до края на дните си, заявиха пред "България Днес" специалисти, ангажирани с делото.
30-годишният ром умъртви по особено жесток и мъчителен начин 3-годишната дъщеричка Ася на жената, с която живееше на семейни начала. На 7 май излезлият условно предсрочно от врачанския затвор престъпник уби с ритници, юмруци и удари с метална тръба невръстната Аксиния.


Шанков убил доведената си щерка, защото плачела силно и не могла сама да се изразява, сподели пред "България Днес" сестричката на жертвата - 8-годишната Стефани.
"Шанков е направил пълни самопризнания и твърди същото и пред разследващите. Доколко достоверна е версията да убиеш едно невинно детенце само защото е плакало, е съвсем друг въпрос", обясниха пред вестника от Окръжната прокуратура във Видин и допълниха, че бандитът е с постоянна мярка "задържане под стража".
Обвинението срещу Шанков предвижда затвор до 15 години, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна. Предвид тъмното си минало и жестокото убийство твърде вероятно е Николай да продължи живота си завинаги зад решетките.
Разследващите са заличили версията за съучастие на майката Димитрана в зловещото деяние. Когато Николай убива детенцето, двамата са сами в кравефермата във видинското село Слана бара. Свидетел става единствено малката Стефани, докато майката е извела добитъка на паша.
Роми, близки до семейството, споделиха пред вестника, че майката е обичала до безумие Николай и е правила всичко за него. Дори е била готова да премахне детето, което било по-неразвито за възрастта си, все още не било проговорило и често плачело.
"Ще режа Николай парче по парче. Ще го изкормя и ще го запаля на клада в двора. Ако не го пуснат от затвора, ще намеря хора вътре да го очистят", заяви пред "България Днес" Димитрана.

Реклама


Тя бе категорична, че Шанков умишлено я е убил, защото предварително си е стегнал багажа с намерението да бяга.

Трагедията се раизграва в дома на 3-годишината Ася във видинското село Слана бара на 7 май.
Николай Шанков живее на съпружески начала с майката на Ася - 26 годишната Димитрина. Младата жена има три деца - 8-годишната Стефани, Ангел на 5 г. и най-малка била Ася. Престъпникът се нанася при тях, след като е пуснат от затвора. Двамата роми изкарват прехраната си като кравари при местния фермер Валентин Иванчов. Мъжът ги подслонява в стая в пристройка в стопанския двор.
Във фаталната неделя 30-годишният Николай се ядосва, тъй като детето плаче неутешимо. Разяреният рецидивист пребива до смърт малкото момиченце. Удря го и рита, докато спре да диша, накрая дори блъска малкото му трупче с метална тръба. Аутопсията доказва, че детето е пребито жестоко. Смъртта на Ася настъпва в резултат на множество кръвоизливи в мозъка, корема и гръдния кош.
Щом приключва с вендетата, Николай започва да крещи за помощ. Повикана е Бърза помощ. Пред медиците пастрокът обяснява, че малката Ася е паднала от леглото и затова не диша. Докато всички са в паника, рецидивистът се връща в стаята, в която живее, преоблича се, събира малко багаж и се готви да избяга. На изхода на селото обаче е спипан от ченгетата. Мъжът прави пълни самопризнания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама