Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6302179 www.bgdnes.bg

Доживот за убийците на Отвертката

"Искаме доживотни присъди за обвинените за убийството на Николай. Детето ми от три години гние, а делото се отлага заради високо кръвно, хемороиди и ангажименти на адвокати по други дела и още ред други причини." Това заявява Гълъбина Радева след поредното отлагане на делото за убийството на нейния 27-годишен син Николай в Дупница на 11 март 2014 г. Процесът, в който подсъдими са стоматологът Владимир Карастоянов и синовете му - анестезиологът Николай и брат му Иван, бе насрочен за 23 юни - рождения ден на заклания млад мъж.
До кръвопролитието в заведение "Колата" се стига след скандал между Карастоянови и Николай Радев, в основата на който е дъщерята на анестезиолога Николай Карастоянов. Прокуратурата обвини Николай Карастоянов като извършител на убийството, а баща му и брат му като помагачи. След кратък престой в ареста тримата бяха освободени.
Почернената майка на Николай Радев бе пристигнала от Кипър специално за заседанието с надеждата най-после делото да приключи и виновниците за убийството на сина й да бъдат наказани. Поредното отлагане стана заради ангажимент на адвокатите на подсъдимите към други клиенти - арестуваните за корупция митничари от ГКПП Кулата. Така разглеждането в зала на делото за убийството на Николай Радев бе отложено за 21 юли.
Тогава пред съда трябва да се явят двама свидетели, които са в чужбина. Не е ясно дали те ще дойдат, за да дадат показания, или не. За тяхното изслушване от магистратите настоява адвокатът на близките на жертвата. Според защитата на пострадалите именно тези двама свидетели трябва да обяснят в какво състояние е бил Николай Радев, преди да се стигне до клането му от лекарската фамилия Карастоянови. За тези факти вече е разпитан като свидетел лекар от болницата, в която е закаран раненият Николай. По думите на медика Радев е бил адекватен, но в тежко състояние от нанесените му прободни рани.
На заседанието през юли в съда трябва да бъдат изслушани и заключенията на две експертизи. Едната е от аутопсията на жертвата. Заключението на лекарите сочи, че смъртоносната рана на Радев е нанесена с нож. Експертите са категорични, че пораженията по тялото на жертвата не са от стъкло. Карастоянови отричат някой от тях да е намушкал Радев. Острие и до момента не е открито. Защитната версия на лекарската фамилия е, че по време на скандала опонентът им паднал през витрината на заведението. Тя се счупила и Николай Радев бил намушкан от парче стъкло.
Пред съда на 21 юли се очаква да бъде представено и още едно експертно заключение. То е от психофизиологичен анализ на подсъдимите и е допуснато по тяхно искане. Експертизата трябва на този етап да определи в какво състояние са били Карастоянови в деня на престъплението преди три години. Юристи обясняват, че по този начин подсъдимите се опитват да се измъкнат от правосъдието. Целта била да се отиде на по-лека квалификация на престъплението, за която се предвиждат от 6 до 10 години затвор. В момента те са подведени под наказателна отговорност за умишлено убийство, за което може да отнесат поне по 20 години решетки. В Дупница се коментира, че Карастоянови не искали да бъдат изкарани изцяло невменяеми. Причината за това бил фактът, че в продължение на три години след убийството двама от Карастоянови упражняват медицински професии. Бащата Владимир е стоматолог, а синът му Николай – анестезиолог, и обявяването им за невменяеми би довело до грандиозен скандал.

Ченге посочва палача

Полицай посочва в съдебната зала анестезиолога Николай Карастоянов като човека с ножа по време на убийството на 27-годишния Николай Радев-Отвертката в Дупница. Служителят на МВР е призован като свидетел на едно от заседанията по делото, което се точи повече от година в Окръжния съд на Кюстендил. Ченгето дава обяснения не в качеството си на униформен, а като неволен очевидец на кръвопролитието в заведение "Колата".
Три охранителни камери са заснели случващото се в нощта, в която е убит Николай Радев. Според запознати на някои от кадрите се вижда как един от тримата Карастоянови напуска бързо с колата си мястото на жестокото престъпление. Носи в ръката си предмет, който проблясва. Предполага се, че това е ножът, с който Николай е прободен смъртоносно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама