Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6354445 www.bgdnes.bg

Отиде си любимката на Тато

Сърцето предаде Ванча Дойчева

Лили АНГЕЛОВА

След дълго и продължително боледуване на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчева.

Народната любимка, която е едва деветгодишна, когато стъпва на сцената на Народния театър, е боледувала от сърце. "Мъчно ми е за майка ми, но тя не обичаше да говори за болестите си. Който иска да я изпрати, да дойде в сряда в 11,00 часа в Народния театър", каза дъщерята на актрисата Ана Шойлева.

Реклама

"Многото напрежение и фактът, че така и не можах да преживя кончината на съпруга си проф. Димитър Шойлев, ми се отразиха зле. Постоянно съм тъжна за това и емоциите се отразяват на сърцето ми", каза приживе Ванча Дойчева пред вестника.

Актрисата, която бе любимка на бившия първи Тодор Живков, трудно преживя ранното си пенсиониране - на 60 години, дори тръгна подписка да я върнат обратно в театъра. "В Народния за първи път играх "Под игото", когато бях на 9 години. Вярвам, че ще играя още време, защото участвам в успешни спектакли, още мога да дам на любимата си професия", каза ни преди време Дойчева, огорчена, че искат да я махнат от първата ни трупа. Според близките й този факт, както и кончината на любимите й хора - проф. Шойлев, баща й, майка й и брат й, причинили проблеми на чувствителното й сърце. "От гордост тя не обичаше да се оплаква и да говори за болежките си, макар сигурно да са били много. Поклон пред тази светла жена", каза Бойко Богданов, в чиято постановка "Сако от велур" игра последно Дойчева.

Актрисата има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност. Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г. Дълги години бе съпруга на проф. Димитър Шойлев. От първия си брак той има син - Димитър, а от втория с Ванча Дойчева имат дъщеря Ана и внук Юлиян.

Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама