Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6360756 www.bgdnes.bg

Руснак пере милиарди през България

4 милиарда в зелено от наркотрафик изпира руски киберпрестъпник през фирма, претендираща да се помещава в България.
Извършителят на гигантската финансова измама Александър Винник (на 38 г.) е закопчан в Гърция на 25.07.2017 г., след като в началото на годината съд в Сан Франциско издава заповед за ареста му. През 2011 г. руският гражданин основава онлайн перачницата BTC-e извършваща транзакции с дигиталната валута биткойни. Борсата не спазва правилата за търговия с виртуалната парична единица и осигурява нечувано ниво на анонимност на ползвателите.
"Винник и неговото обкръжение са привлекли към BTC-e широка прослойка потребители, свързани с престъпния свят. В частност - не са изисквали от извършителите на транзакции да доказват самоличността си и произхода на средствата, с които оперират. Не са създали каквито и да било препятствия за пране на пари", гласи съобщение на американското правосъдно министерство.
Благодарение на твърде либералните правила, наред с обикновените ползватели на криптовалутата (основно инвеститори), ВТС-е  се сдобива и със солиден контингент от хакери, рекетьори, контрабандисти, наркотърговци и т.н. В резултат от увеличения брой на клиентите с мръсни пари онлайн перачницата става един от най-големите световни играчи в операциите с биткойни: абсолютен лидер в търговията рубла-биткойн и третият по величина в търговията долар-биткойн. Особено тлъст залък за ВТС-е се оказват авоарите на конкурентната биткойн-борса "Маунт Гокс", регистрирана в Япония. През 2011-а защитата на портала е хакната, което позволява да се контролират сметките на клиентите. Огромни суми, които са източени от "Маунт Гокс", по мистериозен начин се озовават в личните сметки на Александър Винник. Оттам са пренасочвани към ВТС-е и вече несъществуващата "Трейдхил" - също платформа, оперираща с биткойни. "Маунт Гокс“ е разорена окончателно през 2014 г., когато подава заявление за ликвидация до съда в Токио. Винник е уличен в присвояване и изпиране на откраднатите пари, част от които са вложени в перспективен легален бизнес в САЩ.
Броени часове след като около китките на Винник щракват белезници, сайтът на ВТС-е мистериозно изчезва от "ефир" с оправдание за технически проблем. Официалното съобщение на администраторите гласи, че биткойн-борсата ще възстанови работата си в период от 5 до 10 дни. Съгласно информацията за фирмата на вече неработещата интернет страница тя е регистрирана в Кипър, но сървърите й са в България, като достоверността на тази информация остава непотвърдена.
"Според собствения си сайт BTC-e се намира в България, но е субект на кипърските закони", се казва в изявлението на американското правосъдно ведомство. Според служители на ФБР следващата стъпка е екстрадицията на Александър Винник зад океана.

Снимка: pixabay.com

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама