Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6450175 www.bgdnes.bg

Професор д-р Николай Радулов: Ново отвличане до месец!

Бандитите са окрилени от успеха, който пожънаха с Адриан Златков, ще ударят отново, ако не бъдат разкрити

"Ново похищение можем да очакваме само в рамките на месец, ако бандата, която стои зад отвличането на Адриан Златков, не бъде разкрита."
Шокиращото предупреждение направи пред "България Днес" експертът по национална и международна сигурност и бивш главен секретар на МВР проф. д-р Николай Радулов. Думите му са по повод успешния удар на нова банда за отвличания, която похити сина на шефа на "Софавто" Тони Златков - Адриан. Младежът бе пуснат жив и здрав на 10 септември, след като прекара 12 дни в плен. За живота му бе платен солиден откуп. Разследващи денонощно работят по разкриването на бандитите, извършили отвличането, но все още няма арестуван.
"Със сигурност бандата ще действа отново, окрилена от успеха. С парите на Тони Златков ще бъде финансирано и следващото отвличане, което най-вероятно ще бъде разиграно по плана на първото заради успеха, който пожъна", коментира специалистът.
Адриан Златков бе похитен на 30 август. Младежът тръгва от дома си в софийското село Герман и се запътва към работното си мятсо - автокъща "Софавто", търгуваща с луксозни коли. Изминава няколкостотин метра с тузарския си мерцедес, когато е спрян от няколко мъже. Бандитите са преоблечени като ченгета, с черни маски с прорези на очите, пътуват с бяла "Шкода Фабия" със син буркан. Симулирайки полицейска проверка, те приканват младежа да напусне колата си и успяват безпроблемно да го похитят. Натоварват го в автомобила си и отпрашват в посока околовръстното шосе на София.
"Когато на пътя те спре полицай, човек лесно може да се заблуди. Хората не са информирани какви са точно отличителните белези на униформата на служителите на МВР", коментира още специалистът.
"Бандата, която стои зад похищението на Адриан Златков, е пипала много професионално. Имали са перфектен план, предварително подготвено място и провизии - вода и храна, за съжаление от полицията са изпуснали момента да хванат първоначалните следи и сега трябва да наваксат", коментира още експертът по национална сигурност.


Веднага щом мишената е заловена, бандитите бързо се освобождават от първата кола, с която се извършва отвличането. Прехвърлят Адриан Златков на предварително подготвен втори автомобил, а шкодата е бутната в дере в Панчарево и запалена, за да бъдат заличени всички биологични следи, които могат да помогнат на полицията.
"Бандата, с която се сблъска семейството на Тони Златков, е съставена от предимно млади хора. Това е ново поколение. Дори не им е нужен човек с богат криминален опит, който да ги консултира. Има достатъчно много литература и игрални филми, чрез които да се изучат тези похвати", коментира още проф. Радулов. Той е категоричен, че всички имена на заподозрени лица, които циркулират в медийното пространство, нямат нищо общо с похищението на Адриан Златков:
"На медиите се подхвърлят няколко имена, за да се намали напрежението. Хората, които са сериозно заподозрени от разследващите, никога няма да бъдат цитирани", категоричен е проф. Радулов. Специалистът е категоричен също, че е несериозно да се коментира, че Адриан е отвлечен по погрешка, а истинската цел на бандитите е бил баща му Тони Златков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама