Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6453145 www.bgdnes.bg

Брендо изчезва след присъда от 20 години

Евелин Банев няма забрана да напуска страната

Италианските власти още не са изпратили в България документите за наказанието

Ваня ТОДОРОВА
Соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо е изчезнал от София и никой не знае къде е. Според мълвата той не се намирал на известния му за властите адрес, откъдето единствено може да бъде призован. Слуховете, че Брендо е избягал от страната подобно на дупнишките мафиоти Братя Галви и други кримигерои, се разнесоха веднага след като се разбра, че съдът в Рим е потвърдил присъдата му за наркотрафик от 20 години от Апелативния съд в Милано.
Българският адвокат на Брендо Ина Лулчева заяви пред "24 часа", че няма представа къде е клиентът й. Пред изданието тя потвърждава, че Банев няма наложена забрана да напуска страната от българския съд. Напротив, магистратите от Софийския апелативен съд му разрешиха да пътува в чужбина заради лечение. За последно Брендо бе в клиника в Германия, където е бил подложен на терапия на прешлените.
Междувременно на 21 юни Брендо получи и присъда в Румъния за трафик на кокаин. Апелативният съд в Букурещ му даде 10 години и шест месеца затвор по обвинение, че е внесъл над 51 кг от наркотика през април 2012 г..
Новината за потвърдената присъда на Брендо в Италия съобщи италианският му адвокат - Карло дала Ведова, преди три дни. Той добави, че няма понятие къде се намира клиентът му. Юристът поясни, че очаква публикуване на съдебното решение на магистратите в Рим. Едва след това магистратите от Милано, осъдили Брендо, могат да поискат ефективното изпълнение на присъдата. Колко време ще отнеме процедурата не се знае. Понякога това става за около две седмици, понякога отнема месеци. Дотогава Банев няма официално влязла в сила окончателна присъда в Италия и тамошните власти не могат да искат от България да им го предаде.
Банев не е присъствал и не е имал намерение да присъства на процеса в Италия. На заседанието, продължило 8 часа, са били изслушани трима свидетели. Сред тях бил Матей Боев, който свидетелствал в полза на защитата на Брендо. Срещу Евелин Банев обаче дали показания други двама свидетели, извикани от съда - Антонио Мелато и българин с фамилията Антонов.
Дали точно техните твърдения за Брендо като организатор на трафика са наклонили везната в негов ущърб, все още не е ясно, защото трябва да се изчакат мотивите на съдиите. Те са взели решението си след съвещание, продължило 1,5 ч., като са потвърдили напълно присъдата на първа инстанция.
През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Евелин Николов Банев на 20 г. затвор за наркотрафик. Съдията Енрико Манци определи в мотивите си Брендо за шеф на организираната престъпна група за наркотрафик, а делото получи известност като "Кокаинови крале". Последваха обжалвания пред по-горните инстанции, които се точиха близо четири години, докато се стигна до окончателното решение на съда отпреди дни.


Съдят го у нас

Евелин Банев, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният брат на Брендо - Симо Карайчев, са подсъдими за пране на близо 21 млн. лв. от трафик на дрога вече почти 6 години в България.
Според прокуратурата Брендо и роднините му са изпрали парите, спечелени от наркотици от групата на Дейвид Хаселбърт. Той е българин, който живее в Барселона. В Испания е осъден за дрога. Хаселбърт бе разпитан с видеоконферентна връзка по делото срещу Брендо и отрече двамата да са се срещали.
По това дело Брендо получи присъда от 6 години затвор от Апелативния съд в София. На Симо Карайчев бяха дадени 3 години, а Моника и Десислава бяха оправдани. Присъдите им не са окончателни. По казуса се чака произнасяне на Върховния касационен съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама