Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6458829 www.bgdnes.bg

Затворник стана прокурор

Осъден обвинява килър, убил противник при сбиване

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Пламен КОДРОВ

Затворник стана прокурор!


Милен Иванов от затвора в Белене напусна килията и се превъплъти в държавен обвинител. Осъденият, който изтърпява присъда за убийство, пледира за решетки за килър, убил противник при сбиване.


Всичко това бе разиграно като сцена на истински съдебен процес, в който всички страни по делото бяха изиграни от лишени от свобода в училищната стая в затвора на остров Персин.

Реклама


Според сценария на делото млада двойка къса и става скандал между двамата. На помощ на момичето се намесва случаен минувач. Последвала схватка между двамата мъже. Разгневеният и зарязан мъж нанесъл удар на неканения и непознат гост. Човекът паднал и издъхнал на място. Уплашените и вече разделени гаджета избягали от местопрестъплението. По-късно били заловени и двамата.


По време на делото прокурорът настоя за затвор за отрязания любовник за убийството. В ролята на подсъдим се изяви Бирджан Сали, който излежава 20-годишна присъда за убийство.


Както във всяка истинско дело първо всички страни в процеса станаха на крака при влизането на съдията. Той, прокурорът и защитата бяха заели местата си, досущ каквото е разположението им в съдебна зала.


Над 30 лишени от свобода са зрители в съдебната зала, а водещ на мероприятието бе кметът на затвора Сунай Ремзи. Той е и моторът на програмата за самокоригиране на българските затворници, част от която бе и правният модул, по който се проведе откритият урок в сряда, на 20 септември.

"Три месеца се готвим усилено. Цяло лято бе обучението по правния модул и искаме да покажем, че не бездействаме, а се опитваме да се коригираме, усъвършенстваме и развиваме. Момчетата полагат усилия и съм благодарен на тях и ръководството на затвора за възможността, която ни се предоставя", сподели Сунай Ремзи.

Преди да започне същинският съдебен процес, 11 лишени от свобода, участващи в обучението, показаха какво са научили през лятото. те отговориха блестящо на основни въпроси в правото. като например какво представляват наказателния кодекс и Конституцията, какви са правомощията на съдията, прокурора и адвоката, както и кои са първите писмени закони по света и у нас.

Реклама
Реклама
Реклама