Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6503917 www.bgdnes.bg

Чеци подивя, изгони си адвокатите

Отложиха заседанието за декември

Подсъдимият за смъртта на Яна има месец, за да си намери нови защитници

Без защитници остана подсъдимият за смъртта на Яна - Николай Русинов-Чеци. На заседанието пред Върховния касационен съд (ВКС) в сряда той се отказа изненадващо от услугите на мастития си адвокат Иво Найденов и колегата му. Така делото нямаше как да продължи и бе отложено за декември.


Решението на Чеци дойде като гръм от ясно небе както за юриста, така и за почерненото семейство на убитото момиче, което вече 6 година чака възмездие. Майката и бащата на удушената майсторка на детски играчки - Росица и Явор, пътуват за заседанията от родното село Хърлец, защото са частни обвинители срещу Русинов.
Яна Кръстева бе открита мъртва в храстите на парка през юли 2011 година. От тогава до сега процесът бе връщан за преразглеждане, а присъдата на Русинов дори бе намалена с 1 година. Мотивите на апелативните магистрати за намаляването бяха, че момичето не е убито по особено жесток начин. Този аргумент направи впечатление на върховните магистрати, които поискаха допълнителни експертизи, за да се установи как е била убита Яна.


Трафологична експертиза и допълнителни обследвания доказаха, че девойката е нападната в гръб. Потникът и дрехите й са били разкъсани, а тя е удряна многократно през лицето и цялото тяло, като капки кръв са опръскали вещите й и останките от дрехите й. Яна е била в агония в продължение на 30 минути, в които е била млатена и душена с твърди предмети и ръце от насилника си. Тя е осъзнавала, че умира, и най-вероятно се е борила с насилника си.
Аутопсията установява, че смъртта на Яна е настъпила чрез механична асфикция - удушена с ръце, като същевременно са запушени устата и носът й. Едното й око е извадено от орбитата от боя. Гръдният й кош е потрошен, като по тялото й има множество жестоки травми, натъртвания и охлузвания. Следи от насилие има и около влагалището й. Издъхнала е в период между 3 и 6 часа сутринта.
"Всичко това доказва ясно, че момичето е било изтезавано. Затова и не можем да допуснем аргумент за "щастлива смърт", за каквато се намеква. Всяка нежелана смърт е жестока", коментира адвокатът на почернените близки Григор Вълков.
Пред върховните магистрати родителите на Яна се изправят за втори път. Те искат доживотна присъда без право на замяна - най-тежкото наказание според българския закон.
"Едва ли ще му я дадат, но поне  да е доживотна. За нас това е възмездието и друго не ни остана. Но смешни присъди от порядъка на 10 години не са добре за самия Чеци, защото, ако излезе, ще го намеря", за пореден път се закани бащата на Яна - Явор.
Според прокурорите на предните инстанции мотивът за убийството е секс. След концерта, от който Яна си тръгва с Чеци, двамата сядат да пият близо до лобното й място. Открити са бутилка с уиски с отпечатъци от Русинов. Биологичен материал от него има по корема на момичето. Дотук Чеци потвърждава, че е бил до последно с Яна и са правили доброволен секс.
"За доброволен секс не може да се говори категорично", убеден е адвокатът Григор Вълков, който години наред е бил следовател по най-заплетените убийства у нас. Процесът продължава пред декември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама