Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6506053 www.bgdnes.bg

Ченгетата наркодилъри с куп награди от МВР

С редица отличия и награди са се окичили двете ченгета от Седмо РПУ, които бяха арестувани за разпространение на наркотици, подкуп и участие в организирана престъпна група. Оказва се, че Александър Цонев е получил последната си награда по времето, когато срещу него вече е имало разработка – през юни 2017 година. Той е отличен за активна работа в противодействието на наркоразпространението в Студентски град.
Обвиненият му колега Еджевит Осман е с 16 отличия зад гърба си. Той е дългогодишен служител на Криминална полиция, преди името му да бъде компрометирано с акцията.
Александър и Еджевит бяха задържани на излизане от заведение при спецоперация на "Вътрешна сигурност". Те бяха оставени за постоянно в ареста заради опасност да извършат ново престъпление.
Обвинението срещу двамата колеги, които работели в една и съща стая, се крепи само на едни-единствени показания - тези на анонимния свидетел номер 285. Именно той отива при ченгетата на Националната следствена служба с 90 грама наркотик. Казва им, че дрогата идва от ченгетата на Седмо, на 22 август, като цитира имената на задържаните полицаи.
Въпросният анонимен свидетел подчертава, че не е виждал Александър Цонев в живота си. Той лично не се е срещал, за да купи дрога и с другия задържан Еджевит Осман. Знаел обаче от трето, неустановено до момента лице, че именно те двамата предлагали да дават дрога за разпространение на дилърите в Студентския град.
Въпросният анонимен свидетел е вербуван от ченгетата още през юни тази година. През това време "Вътрешна сигурност" разчита само на неговите показания. Те обаче са съмнителни поради факта, че лицето е осъждано два пъти - за наркоразпространение. В единия от случаите неговият арест е извършен именно от полицая Осман. Вторият арест също е извършен от Седмо РПУ, но от негови колеги, категорични са запознати с разследването.
В цялото разследване името на Александър Цонев не се споменава. То фигурира само в тезата на предварителното обвинение, според което Осман и Цонев се "сговорили" да разпространяват дрога заедно още през юни. Първите 90 грама дрога обаче са дадени едва на 22 август. През това време анонимният свидетел потвърждава, че Александър е бил в отпуск, а нещата движел само Осман. Към август анонимният свидетел все още не е имал среща с арестуваните ченгета. Всичко вършел мистериозният посредник, чието име все още не се знае. Същият този фантом се твърди, че на три пъти е взел от дилърите по хиляда лева и ги занесъл на Осман. Първите две такси "спокойствие" не са открити при обиските. Парите не са белязани, въпреки че се твърди, че операцията е извършена под надзора на "Вътрешна сигурност".
"Това е недопустимо, при условие че всичко се твърди, че е контролирано. Пари така и не са открити в нито един от задържаните", разкрива адвокатът на едното от ченгетата - Йордан Киров. Нещо повече - последните 1000 лева, за които се твърди, че са взети от Осман, са намерени на различно място, и то през септември. Анонимният свидетел обаче твърди, че парите са дадени през август. По банкнотите не са открити отпечатъци от ченгетата.
"Излиза, че парите са висели във въздуха и никой не ги е пипал половин месец, което е някак нереално", коментират адвокатите на задържаните.
По време на експертизите с фосфоресциращо вещество е описано, че джобът на Осман и ръцете му са светели, тоест парите са се намирали на тези места. При контролната проба обаче нищо не светело. Остава въпросът коя от двете проби ще надделее по време на процеса.
Дотогава Александър и Осман остават в ареста. Съпругата на Осман е диагностицирана с тумор в главата, но това не размекна съдиите, които категорично отказаха по-лека мярка и на двете компрометирани ченгета.


Цонев оставил спорта заради пагона

Полицаят Александър Цонев е в Седмо РПУ от 4 години, разкриха негови колеги. Той владеел няколко бойни изкуства, като членувал и в клубове по жиу-жицу и граплинг. Отличен е с първи места на няколко малки турнира, като е посещавал предимно зали в Студентски град. Преди две години той и негов авер отварят клуб по жиу-жицу, като дръпват повечето от обещаващите млади ММА борци в него. Тренировките са на познато място - в бившата фитнес зала на Националния стадион "Васил Левски". Преди време тя се стопанисваше от щангиста Гълъбин Боевски, заловен с кокаин в Бразилия. Както и от съпругата на Златомир Иванов-Баретата, който бе съден за наркоразпространение. След две години работа клубът затворил врати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама