Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6510634 www.bgdnes.bg

Български чудеса в медицината: Нож в лицето, белег няма

Бамбук в мозъка и коса в стомаха сред другите феномени

Доли ТАЧЕВА

Помните ли 13-годишната Наргиз от великотърновското село Морава, която беше прободена в лицето с нож от собствения си брат?


Днес Наргиз е симпатично 17-годишно момиче и няма дори белег от зловещия инцидент. На лицето й липсва и драскотина, макар че ножът беше забит до дръжката.
Възстановяването на Наргиз е медицинско чудо. "България Днес" ще ви разкаже не само нейната история, но и на други българи, които са успели да оздравеят напълно, въпреки че дори лекарите са били скептични за това.

Реклама


Преди 4 години случаят с девойката от Морава потресе цяла България. Тогава Наргиз понесе жесток удар от родния си брат Максут. Двамата се скарват, докато играят, и в яростта си баткото забива почти 13-сантиметрово острие между очите на малката си сестра. Тя започва да тича из селото със стърчаща дръжка на лицето си. Детето оцелява като по чудо благодарение на лекарите в плевенската болница "Д-р Георги Странски". Днес на лицето на Наргиз няма дори малък белег от кървавия трилър. Само присъдата на брат й, който е в затвора, напомня на семейството кошмара, който преживява през 2013 г.


"Наргиз вече е добре, нищо не си личи. Но ни е мъчно, че брат й е в затвора", обясни пред вестника Рена Ангелова, майка на двете деца.


Бамбукова пръчка в мозъка на мъж, 3-килограмова топка коса в стомаха на дете и работник, пронизан с арматурно желязо. Това са само част от странните случаи, с които са се сблъсквали българските лекари през годините.


Миналата година, отново в плевенската болница, специалистите са изправени пред ново предизвикателство. Пред клиниката по неврохирургия спира линейка, която стоварва 57-годишен мъж в кома. Екипът на д-р Йордан Панов остава смаян, след като забелязва 15-сантиметрова бамбукова пръчка, проникнала в мозъка на пациента.


Късно вечерта пострадалият се спъва и пада върху пръчката, която придържала цветя в двора му. С компютърна томография лекарите установяват, че тя е проникнала през орбитата на окото - близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив. Специалистите бързо се мобилизират и спасяват живота на мъжа. 14 дни по-късно той вече вижда с пострадалото око. Случаят е уникален, като няма описан подобен в световната медицинска литература.


Годината отново е 2016-а, когато във варненската болница "Св. Анна" постъпва 12-годишно момиченце. Детските хирурзи откриват чуждо тяло в стомаха му и веднага насрочват операция. Отваряйки го, изваждат 3-килограмова топка косми. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по доктори, за да лекуват косопад. След операцията разбират, че детето само е скубало косата си и я е поглъщало. Заболяването е известно и като синдрома на Рапунцел, който е много рядък. Известни са по-малко от 30 такива случая в целия свят. След успешната интервенция момиченцето е изписано, а случаят й ще послужи на лекарите по време на международни медицински семинари.

Реклама


Същата година идва ред и на софийските лекари от болницата "Св. Анна" да се изявят. При тях пристига 51-годишен мъж, промушен през цялото тяло с арматурно желязо. По време на строителни дейности пострадалият пада от висока стълба и се нанизва на желязото. Колегите му изрязват една част с флекс, другата оставят на лекарите, защото са засегнати коремната кухина и тазът. Специалистите се борят над 3 часа за живота на пострадалия и накрая го спасяват, като човекът вече е добре.


Случай от 2011 г. изстрелва новородено момиченце нагоре в класацията за най-упоритото и пристрастено към живота дете. Тогава в столичната болница "Майчин дом" докарват по спешност бременна жена от Видин. Бебето й плува в корема, вместо да се развива нормално в утробата й. Родилката е в 7-ия месец, а лекарите не дават големи шансове за живота на детето й. Напук на всички борбеното момиченце се ражда, тежащо килограм и 300. На пръсти се броят случаите по света, в които при извънматочна бременност се ражда живо бебе. За това малката Мария ще остане завинаги в историята на медицинските чудеса.

Реклама
Реклама
Реклама