Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6511265 www.bgdnes.bg

Битите от цигани горски: По чудо не сме мъртви

"Щяхме да бъдем убити. По чудо не сме мъртви. Всеки ден се радвам, че оцелях. Ще работя със страх". Това са заявили по време на разследването служителите в Държавно горско стопанство - Хисаря, които са били нападнати край моста на Стряма.
Зловещо меле се разигра на моста на Стряма край Баня, когато преди броени дни горски служители засякоха ромски каруци, натоварени с незаконно добити дърва. В тъмното към групата проверяващи хвърчали камъни, чували се викове, пращели строшени стъкла на служебните автомобили. Подобен екшън не се е случвал в Баня. По агресия и брой на участниците той напомня този в Розино, когато тълпа роми пребиха до смърт бизнесмена Георги Рогачев. Мъжът почина седмици по-късно, без да дойде в съзнание.
Голяма част от подробностите станаха известни по време на делото, когато Карловският районен съд гледаше мярката за неотклонение на четиримата задържани, участвали в побоя. През цялото време пред сградата на съда останаха поне двадесетина жители на квартал "Стряма" в Баня, сред тях бяха и жените на задържаните. Тук сме, защото нашите хора са невинни, те бяха отишли да спасят едно дете, 16-годишно, което горските бяха задържали на моста. То пищеше и затова, като чухме, хукнахме нататък, разказа жената на единия от задържаните. Виновен е баща му, че не е държал момчето близо до себе си, продължи жената. Как ще задържат мъжа ми, имаме три деца. От завчера, когато го вкараха в ареста, те отказват да ходят на училище.
Циганското безчинство започва около 19.30-20 часа на моста на река Стряма край Баня. Тогава екип от горски служители засича четири каруци с незаконно добити дърва от територията на Държавно горско стопанство - Хисаря край Баня. Първата каруца, спряна за проверка, случайно или не се блъска в служебния автомобил на горските. Другите три поемат по черен път към ромския квартал. Докато служители оглеждат каруцата и извършват проверка, от квартала се задава огромна тълпа хора. Приближават с крясъци, носят колове, започват да хвърлят камъни.
Още в първия момент на сблъсъка камък уцелил главата на горския служител Вълчев. Кръвта покрила очите и лицето му, той се превил на две и се свлякъл на земята. Тогава единият от колегите му се обадил на директора на Държавно горско стопанство - Хисаря Добрин Иванов и тел. 112 за помощ. През това време огромната тълпа, мятаща камъни и размахваща колове, обградила плътно горските. Цъцаров бил удрян от Ганчо Насков с кол по лявата ръка и по главата. След като паднал на земята, Янко Шогуна и други от тълпата продължили да го удрят с колове и ритници по гърба. На следващия ден при прегледа се установило, че ръката на служителя е счупена.Третият служител също бил пребит. Той е със счупена скула, за известно време загубил ориентация за случващото се.
Тримата горски успели да се отделят от тълпата и да се качат на едната кола, другата изоставили на място.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама