Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6539311 www.bgdnes.bg

Помилваха убиеца Йоско

Осъденият за две убийства на пътя сливенски гангстер Йосиф Йосифов-Йоско излиза предсрочно на свобода. Това шокиращо решение взе съдия Александра Йорданова от Софийски градски съд вчера. Така тя пренебрегна изричните доклади на затворническите шефове и част от служителите следили поведението на Йоско зад решетките. Според тях соченият от МВР за наркобос не е показал категорични признаци, че се е поправил в затвора и осъзнал извършеното от него престъпление. По тази причина няма мотив той да бъде помилван.

Техните мнения са вземани предвид при предните опити на Йоско да бъде пуснат от затвора преди да му е изтекла присъдата. В доклади на други служители цитирани от защитата пък се посочва, че Йосифов е примерен затворник. Работи, участва в спектакли, не пие алкохол зад решетките и има позитивни нагласи как да води живота си според закона. Заради добрите си прояви Йоско дори многократно е награждаван, макар документи за поощренията да не бяха представени. Проведените беседи от психолог потвърджавали, че той се е поправил и е станал примерен гражданин. Последва яростен отпор от прокурора и представителя на затворническата администрация. Те посочиха, че Йоско няма как да е участвал в проявите защото постоянно е извеждан от затвора да се лекува. Според техни намеци подобни похвали се издават на почти всеки затворник без особенна придирчивост. Възраженията им не бяха приети от съда и молбата на убиеца бе уважена. Така Йосиф Йосифов може да се радва на свободата си почти пет месеца предрочно. На практика при излизането си на свобода Йоско ще е излежал в затвора само около една четвърт от наказанието си.
Сливенския бандит бе осъден на шест години затвор след като през 2011 г. мъртвопиян прегази в София с джипа си 32-годишния Станислав Михайлов и 52-годишния Димитър Кирчев и рани други двама мъже. Алкохолната проба на Йоско след инцидента отчете 2,6 промила алкохол в кръвта му.

Реклама


При започналото дело адвокатите на убиеца обявиха, че и самият той е пострадал при катастрофата. Според представена експертиза той получава тежки увреждания на гръбначния мозък, разкъсан пикочен мехур, контузия на белия дроб и счупен гръбначен прешлен. Пред съда лекари обявиха, че катастрофата е направила Йоско пълен инвалид и той не може да стои на крака повече от 15 минути. Медиците дори обявиха, че уврежданията са толкова тежки, че никога няма да се излекува и е обречен цял живот да прекара на легло. Те все пак уточниха, че диагнозата му е поставена основно на база разкази от него и помощничката му, без специални прегледи и изследвания.
Самият Йоско, който би трябвало да не мърда от леглото, няколко седмици по-късно лично опроверга медиците. Фотографи на "България Днес" го засякоха да крачи преспокойно в центъра на София. В същия момент обявената от лекарите пълна парализа стана повод присъдата му да бъде намалена от 8 на 6 години затвор.


Лекарската диагноза продължи да работи в полза на Йоско и зад решетките. Едва попаднал в затвора той обявява, че не може да ходи и моли да бъде преместен в болница. Първоначално лекарят в пандиза се произнася, че лечението може да се проведе и там и отказва. Няколко дни по-късно обаче променя мнението си. Така без много шум Йоско е преместен в болница Токуда. Там той прекарва почти три години, макар според юристи да няма право на подобно отношение. Материали по случая многократно бяха публикувани в "България Днес", но реакция от властите нямаше. Едва след репортаж на бТВ през есента на 2016 г. той набързо бе пратен в затвора.
"Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказаниетоФ, призна пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.
На вчерашното заседание се оказа, че Йоско скоропостижно е оздравял в затвора. Сливенския бандит влезе в съдебната зала гордо крачейки сам. Едва когато се появи съдийката започна да се подпира с бастун.

Съдийката оправдава и Станишев

Името на съдия Александра Йорданова се прочу покрай делата с медиен интерес, които гледа като магистрат от Софийски градски съд(СГС). Сред нейните "клиенти" са енергийния бос Христо Ковачки, бившия премиер Сергей Станишев, ексъветника на ДАНС Алексей Петров.
Покрай делото на Ковачки наяве излезе фактът, че съдия Йорданова декларира пред Сметната палата през 2009 г., че има договор за лизинг с "Лизингово дружество" ООД, на което дължи 36 375 лв. Собственици на въпросната фирма са дружества, свързани с Ковачки, като една от тях е Общинска банка. Заради лизинга на Йорданова е поискан отвод по делото срещу Ковачки, което е за данъчни престъпления. Тя самата твърди, че е направила грешка в декларацията си и договорът й бил със съвсем друга банка.
Съдия Александра Йорданова оправда Алексей Петров и още двама за пране на 1,3 млн. лв. преди няколко месеца. Решението й е протестирано от прокуратурата пред по-горната инстанция и миналата седмица казусът се гледа от апелативния съд на София.
Бившият премиер Сергей Станишев също бе оправдан от съдия Йорданова за изгубени секретни документи, сред които доклади на ДАНС, МВР, НАТО.

Шири се във ВИП килия

Специалното отношение към Йоско от властите продължи и след преместването му в затворническото общежитие в Казичане. Там сливенския мафиот се настани в специална ВИП килия, направена за него по поръчка, показа репортаж на бТВ. Помещението е ремонтирано след лична заповед от зам.-началника на дирекцията за изтърпяване на наказанията към правосъдното министерство Свилен Цветанов. Преди Йоско да се настани там специално наети майстори пребоядисват стаята, слагат чисто нов теракот и префасонират банята до неузнаваемост. Йоско се радва и на плазма, скъп хладилник и свръхскъпо легло.
Самият ремонт започнал две седмици преди настаняването на убиеца.
"Пристигна бус със строителни материали, специално предназначени за него. Командирът на отделението ме повика и ми каза, че тъй наречената тайна вече не е тайна и че до завръщането на Йосифов стаята му трябва да е реновирана", признава шефът в Казичене Станислав Стоянов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама