Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6568595 www.bgdnes.bg

Търсят $20 хил. по дело срещу бивш гард на ВИС

Безпрецедентно вкарват 20 хиляди долара и 108 кила амфетамини за над 3 милиона в съдебната зала! Това ще се случи на следващото заседание по делото срещу наркобанда, по което е подсъдим и бившият гард от ВИС Енчо Янакиев, научи "България Днес".
Тлъстата сума в чуждестранна валута бе потърсена вчера от адвокат Георги Неделчев, който брани един от подсъдимите. Доларите са били иззети от разследващите при арестите на групата в края на януари миналата година. Юристът негодува срещу това, че не знае къде са парите и че те не са описани в обвинителния акт при веществените доказателства. "Искаме си парите", заяви защитникът.

Към момента те се водят веществено доказателство и се съхраняват в касета в ГДБОП, обясни съдия Елена Попова. С присъдата тя би трябвало да се произнесе и по това - дали връща доказателствата на притежателите им. "Ако тези пари са резултат от престъпната дейност, няма как да бъдат върнати. Не може и да се върнат преди влизането на присъдата в сила, защото е най-нормално да бъдат изхарчени" коментира пред вестника съдийката по повод заплетения случай.
Освен пачките долари в началото на 2018 г. в спецсъда ще бъдат докарани и останалите веществени доказателства, най-внушителните от които са 108-те кила амфетамини. Около 50 кг от тях са открити в багажник на автомобил по време на сделка в Пловдив, като купувачите са били трима араби - двама от Йордания и един от Сирия, които са били със статут на постоянно пребиваващи у нас. Останалата част от наркотика е открит в къща в софийското село Петърч. Запознати твърдят, че складът, в който са намерени наркотиците, е на местния транспортен бос Иво Кръстанов. Според ченгетата той е отговарял за пласмента на дрогата към Западна Европа.

Реклама

Хапчетата вече бяха показани веднъж на специална пресконференция, на която разследващи обявиха подробности за разкритата банда. Торбите едва се побираха на голямо бюро и бяха крепени от спецполицаи. За тартор на организацията е сочен Георги Христов, участвали Иван Иванов, Мартин Иванов, Александър Киров, Енчо Янакиев, Иво Кръстанов, Насер Алшдаифат и Мохамед Еуида.
Според обвинението групата е действала от септември 2014 г. Двамата йорданци са поръчвали големи количества амфетамини, за да ги пласират в държави от Арабския полуостров. Има данни, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар. На хапчетата имало надпис Made in Germany, като се предполага, че той е с цел заблуда, че дрогата е вносна.

Смята се, че групата е пласирала стоката не само в Пловдив и София, но и на север от Монтана до Русе. Амфетамините на "осморката" били предпочитани и от българските дилъри заради доброто качество и изгодната цена в сравнение с вносната синтетика. Дрогата се е готвела в България, като това се е извършвало в Петърч и Пловдив, а по-голямата част от нея е била предназначена за чуждия пазар, сочи обвинението.
Насер Алшдаифат от Йордания и палестинецът Мохамед Еуида са договаряли сделките към арабските страни. Те са заловени, докато приемат поредната пратка от Иван Иванов, Александър Киров и Мартин Иванов. Процесът срещу арабите тече задочно заради отсъствието им. Еуида бе пуснат срещу 3 бона гаранция, защото живеел у нас от 30 г. Това не му попречило да се покрие и на властите им се наложило да го търсят с Интерпол, като от него нямало и следа. Алшдаифат запалил към родината си. Той е бил призован с помощта на преводач по телефона, но след като разбрал за проблемите си с Темида, си изхвърлил апарата.
Вчера по делото бяха присъединени използваните СРС срещу амфетаминовата група, процесът е пред финал.


Близък с Цветин и Мето Илиенски

Подсъдимият Енчо Янакиев е бил близък с безследно изчезналия Мето Илиенски, твърдят представители на ъндърграунда. По думите им именно Илиенски го уредил да бачка за дясната ръка на Жоро Илиев - Николай Цветин. Енчо успява да спаси Цветин, като застава пред него и понася куршумите при стрелба в ресторант "Пчела". Пред вестника Енчо Янакиев заяви: Съдът е поръчков! Никой с никой не се познава".

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама