Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6612090 www.bgdnes.bg

Петър Курдов: Били са в топките на бащите си

Петър Курдов е един от легендарните футболисти на "Левски", които никога не са се притеснявали да говорят, каквото мислят. Има 118 мача с 36 гола за "сините" в "А" група. Трикратен шампион с "Левски". 56-годишният бивш нападател отговори на нападките от страна на някои фенове.

- Г-н Курдов, обвиняват легенди като вас, че пречите на ръководството и на треньора с критиките си. Това така ли е?
- Искам да кажа първо, че пожелавам весели празници на всички левскари! Нямам нищо против нито треньора, нито който и да е било от клуба. Отстрани е много лесно да се дава акъл и да се коментира. Но го правя в рамките на нормалното. Винаги съм бил такъв и казвам директно нещата. Ако са умни, от такива тъпи хора като мен може поне малко нещичко да научат. Досега не съм видял някой от сегашните футболисти да остане след тренировка и да бие удари с глава. Нито този румънеца. Нито онзи тъмнокожия. Пуснат го за 5 минути и вместо да влезе към последния човек в другата защита, той стои до тъчлинията сърдит. Аз с моя прост акъл такива неща виждам.
- Обиден ли сте на феновете, които написаха в декларация: "Вън легендите от клуба!"?
- Сред тези фенове има много млади хора. Когато ние сме играли пред пълни трибуни, те са били на бащите си в топките. Едва ли имат представа що за хора се изказват. Сега сме свидетели как се бият по стадионите. Докато по наше време стадионите бяха претъпкани и такива неща не е имало. Това е разликата. Би трябвало от по-възрастните хора и от историята да се поучават.
- Критиките към треньора Делио Роси пречат ли на него и на отбора му?
- Ние, бившите футболисти на "Левски", с какво пречим на този специалист? Някой го спира да ходи на тренировки ли? Сегашните футболисти само могат да носят цветя на тези, които се изказаха преди мен - и Кирил Ивков, и Наско Сираков, и Ники Илиев, и Фифи Перото... Питам как с лека ръка се изгони Даниел Боримиров? Аз не виждам някой от ветераните да е попречил по някакъв начин на ръководството на Спас Русев. Разбирам отборът да върви и някой да създава интриги и да говори небивалици. Не вярвам феновете да ги устройва този "Левски", който в момента виждат.
- Значи критиките ви са градивни?
- Едва ли чужденците могат да прочетат това, което една легенда си позволи да коментира с 10 думи. И едва ли ги интересува. Иначе щяха да променят начина си на игра. Някои от играчите са от наследството на Ники Митов. Тези хора трябваше нещо да ги жегне, малко да променят начина си на живот. Много пъти питах кой, за Бога, покани Митов да бъде треньор на най-големия отбор в България, и то два пъти. Явно се търсят хора, които гледат само да си получават заплатата, а какво се случва с отбора не е важно. Ние, ветераните, по някакъв начин сме си оставили по един крак там, на терена. Аз съм инвалид вече, има хора със сменени стави. Смятате ли, че това е без значение? Или сме някакви си там легенди просто?
- Подкрепяте ли сегашния отбор?
- Аз винаги съм си подкрепял отбора. Не виждам кой може да ми го отнеме това нещо и да си изразявам мнението. Сега уж имаме финансова стабилност, а отново се вземат футболисти, които отдавна са се пуснали от хорото. Аз за разлика от другите понякога си позволявам да спомена имена. Като Мики Орачев, който ми е "любимец". Това момче, ако излезе извън "Левски", няма да го вземат и във "В" група дори. Да не говоря за прехваления французин, който има бегова работа не повече от 1200 метра на мач. Да имаш трамплин като "Левски" и да не искаш да се развиваш, това не мога да го разбера.

Добромир ДОБРЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама