Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6634546 www.bgdnes.bg

Йоан Матев се отказа от майка си

Подсъдимият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев се отказа от майка си! Соченият за палач на Геша заяви категорично, че не иска повече майка му Сребра Гаджева да му е адвокат, научи "България Днес". По закон близки роднини могат да се конституират като защитници, а Гаджева е направила това по време на досъдебното производство.

"Тя се оттегля сега, на съдебната фаза, защото не е юрист и няма с какво да помогне. Иначе майката и синът са в прекрасни отношения, не са се карали", обясниха запознати. Отказът на Матев идва, след като на едно от последните заседания на разглеждане на мярката му за неотклонение майка му, която бе със статут на защитник, не се появи. Вместо да брани детето си и да се бори да го пуснат от ареста, по същото време тя си пусна снимки в социалните мрежи от шопинг тур по бутиците.

Реклама

Вчера в Софийския градски съд трябваше да тръгне процесът за убийството на 15-годишния Георги Игнатов. Първото разпоредително заседание обаче бе отложено, защото адвокатката на Матев - Стоянка Тодорова-Маркова, не успяла да се запознае с обвинителния акт. Освен това подсъдимият нае в съдебната зала още двама юристи - Виктор Попов и Иван Томов, които също поискаха време да прегледат материалите по делото и да стиковат защитната теза.

Адвокатите на Матев са категорични, че срещу клиента им са събрани само косвени доказателства и обвиненията няма да издържат в съда. Във фаталния 2 юни 2015 г., малко преди да завият сирените за загиналите за свобода, Матев е заснет от видеокамери в района на убийството. Негови съученици го разпознали, но си мълчали повече от година. Той изчезва за 31 секунди от кадър, през което време е станал инцидентът с наръгването на ученика. Това е и интервалът между две обаждания от Геша към приятелката му Лора. При първото се уговарят къде да се видят, а след като е намушкан с нож, Георги я вика на помощ.

Йоан Матев бе закопчан след разкрития на брат му Марсел, който се разприказвал пред ченгетата. Той разказал, че Йоан му споделил как убил момче и дори посочил шахтата, където е бил изхвърлен ножът на престъплението. При огледа Марсел разпознал ножа на брат си, става ясно от обвинителния акт. Въпреки че хладното оръжие е намерено година и осем месеца след убийството и е било цялото в засъхнала кал, експерти успяват да открият важна улика по него. Те се натъкват на косъм, който морфологично е сходен с иззет материал от тялото на Георги. Изследването и разпознаването на ножа от Марсел са едни от основните козове на прокуратурата.

Запознати коментират, че обвинителната теза може сериозно да се пропука, ако Марсел се отрече от показанията си. Като близък роднина, който е живял с подсъдимия, той има пълното право да откаже да дава показания. Тогава остават кадрите от камери и разпечатките от мобилните оператори, според които Йоан е бил в обхвата на клетка, обслужваща територията до стадион "Юнак", където на пейка издъхна Геша.

Съученичка също заковава подсъдимия. Момиче от частното училище "Езиков свят" разказало, че във фаталния ден по обяд засякла Йоан Матев в тоалетните да си прибира якето в раницата, а преди това си бил измил лицето. Поведението му било странно, изглеждал притеснен. Само за месец след инцидента Йоан променил външността си, като напълнял и заякнал осезаемо.

Вчера той се появи на делото с черно скинарско яке, черен анцуг и червена бейзболна шапка. В съдебната зала изненадващо не дойдоха почернените родители на Георги - Валентин и Албена. Те поискаха с молби да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Адвокатът, който ги представляваше, беше категоричен, че ги няма заради ангажименти и ще се явят на следващата дата - 20 февруари.

От 5 до 12 години

Ако бъде признат за виновен, Матев може да получи от 5 до 12 години затвор. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че той е бил на 17 години и се води непълнолетен към момента на извършване на деянието. След като стана готова експертизата за нанесените травми на Геша, разследващите промениха обвинението му в убийство по особено мъчителен начин. Остава неясен мотивът за убийството, защото двамата не са се познавали.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама