Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6727366 www.bgdnes.bg

Германски феномен у нас: Брокенският призрак се яви в Рила

Адвокатка го засне 

Брокенският призрак се появи в Рила планина миналата седмица. Мистичното явление бе заснето от адвокатката Мария Добрева, която от 2 години се занимава и с фотография.

"Бях срещала подобно нещо на връх Мальовица в Рила миналата година. От тогава тайно се надявах това да ми се случи отново", разказа пред "България Днес" Добрева.

Реклама

Призрачното сияние е оптична илюзия и въобще не е страшно, а напротив - много красиво. Появява се по върховете на високи планини, когато падне мъгла, а слънцето отрази в нея човешки фигури. Феноменът е известен като Брокенския призрак по името на връх Брокен в германската планина Харц, където явлението е забелязано за първи път и кара местните да мислят, че става дума за свръхестествено явление и истински призрак.

"Станахме в 4 часа сутринта и тръгнахме да се катерим към Голям мечи връх. Когато стигнахме, слънцето още не беше изгряло, температурата беше -20 градуса и духаше ужасен вятър. Облякохме си всички дрехи от раницата и започнахме да обикаляме в кръг. На всичкото отгоре имаше гъста мъгла, която ни беше отчаяла, и мислехме, че няма да успеем да направим снимки. В този момент слънцето започна да изгрява и да се появяват леки прозорчета през мъглата. Тогава видях Брокенски призрак. Заснех и тримата, гледайки към него, докато сме в ореола", разказва въодушевено адвокатката с приключенски дух.

В рамките на 10 минути Мария и нейната компания се радват на мистичното явление. Жената обича обектива от малка, но едва преди две години започва да се занимава по-сериозно с фотография. Преследва природни феномени, които много малко хора са успявали да зърнат.

"Повечето красиви неща могат да бъдат уловени през зимата, когато е по-студено. Лятото по-рядко се случва, но и тогава съм улавяла красиви неща. Едно от тях е специфичен вид слънчево хало. Представете си откъснати парчета дъга, разпилени в небето. Много е красиво", допълва Мария.

Доли ТАЧЕВА

Снимки: Мария Добрева

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама